Afschrijving bedrijfsmiddel (activa) handmatig inboeken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je in SnelStart 12 handmatig een afschrijvingen (activa) boeken in je administratie. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

 

Heb je het pakket Accountant? Dan kun je in SnelStart Web afschrijvingen automatisch boeken. Dat kan alleen in online administraties. Klik hier om naar het stappenplan te gaan. 


Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je gebruikt in je onderneming en die je niet wilt verkopen.
Je hebt ze nodig om producten te kunnen maken of diensten te kunnen verlenen. Vanaf het pakket inKaart kun je deze afschrijvingen handmatig boeken in je dagboek memoriaal.

1. De afschrijving boeken

Voor dit stappenplan gebruiken we een voorbeeld:
Je hebt een bedrijfsauto ingekocht. Deze auto wil je in 5 jaar afschrijven. Per jaar is de totale afschrijving € 3000. Deze afschrijving verwerk je maandelijks. Dat betekent dat je maandelijks een bedrag van € 250 afschrijft (3000/12=250). Voor deze afschrijving gebruik je een balansrekening voor afschrijving Bedrijfsauto en een Verlies & Winst rekening voor Afschrijvingen bedrijfsmiddelen. Beide hebben de functie 0.

Stap 1: De inkoopfactuur inboeken
Als eerste boek je de volledige inkoopfactuur van je bedrijfsauto in je dagboek inkoop. Deze boek je op de aanschafwaarde rekening (rekening met de verkrijgingsprijs). Dit is vaak een rekening met de functie 30 (alle btw-tarieven) en een balansrekening. Hierdoor komt de aanschaf direct op de balans te staan.

Stap 2: De afschrijving boeken
Daarna boek je de afschrijving. Deze boeking maak je in het dagboek Memoriaal. Ga naar dit dagboek en klik op Nieuw.

Boek in de eerste boekingsregel €250 debet op een Verlies & Winst rekening voor Afschrijvingskosten bedrijfsmiddelen. Dat is een rekening met de functie 0. 

Maak nog een boekingsregel aan. Boek hier €250 credit op een Balansrekening Afschrijving bedrijfsauto. Dat is ook een rekening met de functie 0. Klik op Opslaan.

Hieronder zie je een voorbeeld van deze boeking. Een kostenplaats is alleen van toepassing als je dat bij die grootboekrekening hebt ingesteld. 
afschrijving_b

Standaardboekingen
Vanaf het pakket inZicht kun je ook met standaardboekingen werken: voor de maandelijkse afschrijvingen of loonjournalen maak je éénmalig een standaard boeking aan in het dagboek memoriaal. Deze boeking kun je dan zo vaak als je wilt kopiëren. 


Dit stappenplan is een voorbeeld. Ons advies is om deze boeking te overleggen met je accountant. De accountant kan het beste advies geven over het maken van dit soort boekingen. Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee