Nadat het klantonderzoek door ons is goedgekeurd kun je verder met het activeren van de bankkoppeling.
Als je een mail van ons hebt ontvangen dat het klantonderzoek is goedgekeurd kun je de bankkoppeling activeren. Meer informatie hierover lees je in het artikel Een bankkoppeling maken.
1. De bankkoppeling activeren
- Je kunt de bankkoppeling pas activeren nadat wij het klantonderzoek hebben beoordeeld. Zodra dit is gebeurd, ontvang je automatisch een e-mail van ons. Let op: deze mail kan ook in je ongewenste of spamfolder terechtkomen. De beoordeling van het klantonderzoek duurt maximaal 7 werkdagen. Doorloop de onderstaande stappen pas nadat je van ons een bevestiging hebt ontvangen dat het klantonderzoek is goedgekeurd.
-
Betaalde je bij je bank voor de oude bankkoppeling? Deactiveer deze dan bij je bank. Zo voorkom je onnodige kosten.Op de website van je bank lees je hoe je dit doet.
Twijfel je of jouw bank kosten rekende voor de koppeling?
In hoofdstuk 2 van dit artikel, bij de Veelgestelde vragen, vind je linkjes naar informatie hierover op de website van je bank. - De bankkoppeling maak je vanuit het nieuwe bankierenscherm. Open je administratie. Klik bovenin op het tabblad Bankieren.
- Klik op de blauwe knop Nieuw → Met automatische bankkoppeling
-
Selecteer bij "Gewenste bank en bankkoppeling" je bank en klik op → Naar je bank.
Bij sommige banken kun je kiezen tussen een standaard of uitgebreide koppeling. Wat is het verschil?
- Standaard: Onze gratis bankkoppeling voor al je zakelijke betaalrekeningen.
- Uitgebreid: Een koppeling van de bank waarmee je ook je zakelijke spaarrekeningen kunt koppelen. Als je bank dit ondersteunt, kun je via deze koppeling ook een G-rekening toevoegen.
Let op: De bank kan kosten in rekening brengen voor de uitgebreide koppeling. Dit is afhankelijk van het pakket dat je hebt bij de bank. Informeer bij je bank naar de kosten.
Op dit moment is de uitgebreide koppeling alleen beschikbaar voor Rabobank en Knab. Bankier je bij de Triodos? Kies dan de standaard koppeling. Daarmee kun je ook je spaarrekeningen koppelen.
- Je wordt doorgestuurd naar de omgeving van je bank. Log hier in.
- Selecteer hier alleen de bankrekeningnummers(s) waarvoor je in deze administratie een koppeling wilt. Heb je meerdere administratie? Selecteer hier dan niet de bankrekeningnummers waarvoor je in een andere administratie een koppeling wilt. Ga dan naar de andere administratie en als daarvoor ook het klantonderzoek is voltooid kun je daar de andere rekeningnummers selecteren.
- Bevestig op de pagina van de bank.
- De koppeling is nu gemaakt. Het kan even duren (tot wel 5 minuten) voordat je Actief ziet staan bij de rekeningnummers. Je kunt het scherm een paar keer verversen of even de pagina afsluiten en opnieuw openen. Heb echt even geduld want als je de stappen nog een keer doorloopt gaat het vaak mis. Het saldo van je bank zie je nu ook in dit overzicht staan. Dat is het saldo dat SnelStart overneemt van je bank.
- Had je al een bestaande bankkoppeling met de bank? Deze hebben wij nu technisch ontkoppeld. Dat betekent dat de oude koppeling niet meer inleest. Je moet die bankkoppeling(en) nog wel zelf verwijderen in de omgeving van je bank. Als je dat niet doet blijft de bank hier mogelijk kosten voor rekenen.
- De mutaties worden nu vier keer per dag automatisch opgehaald bij je bank en ingelezen in je administratie. Het saldo dat je ziet is het saldo dat op je bank staat. De mutaties zie je terug in je dagboek bank. Vanaf de koppelingenpagina vanuit SnelStart Web kun je altijd naar dit nieuwe bankieren scherm gaan. Als je op de regel van je bankrekeningnummer klikt kom je in het transactieoverzicht. Daar zie je alle bankmutaties die zijn opgehaald via de bankkoppeling.
-
Let op: De banktransacties worden ingelezen vanaf de datum waarop je de nieuwe koppeling activeert. Wil je ook transacties van vóór die datum inlezen? Gebruik dan de functie ‘historische transacties ophalen’ – zo voeg je eerdere mutaties eenvoudig toe aan je administratie.
Controleer altijd of alle transacties op de dag van activeren goed zijn ingelezen. Had je al een bestaande koppeling? Dan wordt die automatisch technisch beëindigd zodra je de nieuwe koppeling activeert. Door deze overstap kunnen er mutaties ontbreken. Gebruik in dat geval opnieuw de optie ‘historische transacties ophalen’ om de ontbrekende transacties alsnog binnen te halen.
Staan er daarna dubbele mutaties in je administratie? Verwijder deze dan handmatig via het dagboek Bank.
Een bankkoppeling maken voor een extra rekeningnummer
Wil je een extra rekeningnummer van dezelfde bank koppelen? Dit doe je via het nieuwe bankierenscherm. Ga naar het tabblad Bankieren en klik bovenaan op "Bankrekening toevoegen - Met automatische bankkoppeling". Doorloop vervolgens de stappen opnieuw en selecteer alle gewenste rekeningnummers.
Hoe kan ik de bankkoppeling opheffen?
- Ga in bankieren naar de lijst met je bankrekeningen.
- Klik op de drie puntjes achter de rekening die je wilt ontkoppelen.
- Kies "Bankkoppeling deactiveren".
- De bankkoppeling wordt nu stopgezet.
- De bank zal de transacties nog steeds aanleveren, maar deze worden niet meer ingelezen in je administratie en direct verwijderd. Na 180 dagen verloopt de toestemming voor het aanleveren van transacties en stopt de bank automatisch met het doorsturen ervan.
2. Het transactieoverzicht
Zodra de bankkoppeling actief is, krijg je in één overzicht inzicht in al je ingelezen bankmutaties.
Dit overzicht vind je bij het transactieoverzicht. Vanuit hier kun je eventueel ook mutaties verwijderen – handig als er bijvoorbeeld dubbele boekingen in je administratie staan.
- Open SnelStart Polaris. Ga naar het onderdeel Bankieren.
- Je komt in het bankieren overzicht. Dit is een onderdeel van Polaris. Je ziet daar al je rekeningnummers. Klik op de regel van het bankrekeningnummer waarvan je de transacties wilt zien.
- Je komtin het transactieoverzicht. Hier zie je al je ingelezen banktransacties. Je kunt dit overzicht filteren.
- Door in een regel aan de rechterkant op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor Verwijderen kun je een bankmutatie verwijderen. Deze wordt dan ook uit je dagboek bank verwijderd. Dit is handig als je dubbele bankmutaties hebt.
3. Veelgestelde vragen
1. Moet ik mijn oude bankkoppeling deactiveren? Betaalde je kosten voor de oude bankkoppeling? Dan kun je deze koppeling deactiveren om geld te besparen. Twijfel je of je bank kosten rekende? Klik op de naam van je bank om te gaan naar de websitepagina waar deze informatie staat. Rabobank, ABN-AMRO, ING, Knab, Triodos.
2. Met hoeveel rekeningnummers kan ik een bankkoppeling maken?
Er is geen beperking aan het aantal bankrekeningnummers waarmee je een koppeling kunt maken.
3. Met welke rekeningnummers kan ik de koppeling maken?
Met onze standaard PSD2-koppeling kun je je zakelijke betaalrekeningen koppelen. Sommige banken bieden daarnaast een uitgebreide koppeling aan, die je via SnelStart kunt instellen. Met deze uitgebreide koppeling kun je ook je zakelijke spaarrekening koppelen.
Tijdens het activeren van de koppeling kun je kiezen tussen de standaard en de uitgebreide bankkoppeling. De uitgebreide koppeling is op dit moment nog niet voor alle banken beschikbaar.
SnelStart brengt geen kosten in rekening voor deze koppelingen, maar je bank kan mogelijk wél kosten rekenen voor de uitgebreide koppeling.
4. Mijn accountant heeft rechten in mijn administratie. Kan mijn accountant de koppeling voor mij aanvragen?
Nee, je moet de koppeling zelf aanvragen. Je moet zelf eigenaar zijn van een administratie waarin het bankrekeningnummer staat als je een koppeling gaat aanvragen.
5. Kan ik de nieuwe bankkoppeling al instellen terwijl de oude nog actief is?
Ja, dat kan. Als je momenteel een actieve bankkoppeling hebt, kun je alvast overstappen naar de nieuwe PSD2-koppeling zonder dat je boekhouding stilvalt.
Je start met het invullen van het klantonderzoek. Zodra wij dit hebben beoordeeld – dat duurt maximaal 7 werkdagen – kun je de nieuwe bankkoppeling activeren. In de tussentijd blijft je huidige koppeling gewoon actief en worden je bankmutaties zoals gebruikelijk ingelezen. Zo mis je geen transacties tijdens de overstap.
6. Kan ik in één administratie een bankkoppelingen maken met verschillende banken?
Ja dat kan. Je hoeft het klantonderzoek dan maar één keer per administraite te doorlopen.
7. Kan ik bankafschriften ook nog handmatig inlezen nadat ik de koppeling heb ingesteld?
Nee, dit is niet meer mogelijk. Je kan dan wel transacties inlezen via historische transacties ophalen.
8. Ik heb ontbrekende transacties. Waar kan dit doorkomen en hoe los ik dit op?
Het kan zijn dat het saldo in je dagboek bank (in SnelStart) niet overeenkomt met het saldo dat daadwerkelijk op je bank staat. Hoe kan dit komen?
Er ontbreken mutaties in SnelStart. De banktransacties worden ingelezen vanaf de datum waarop je de nieuwe koppeling activeert. Wil je ook transacties van vóór die datum inlezen? Gebruik dan de functie ‘historische transacties ophalen’ – zo voeg je eerdere mutaties eenvoudig toe aan je administratie.
Controleer altijd of alle transacties op de dag van activeren goed zijn ingelezen. Had je al een bestaande koppeling? Dan wordt die automatisch technisch beëindigd zodra je de nieuwe koppeling activeert. Door deze overstap kunnen er mutaties ontbreken. Gebruik in dat geval opnieuw de optie ‘historische transacties ophalen’ om de ontbrekende transacties van die dag alsnog binnen te halen.
Staan er daarna dubbele mutaties in je administratie? Verwijder deze dan handmatig vanuit het transactieoverzicht in Bankieren. In hoofdstuk 2 van dit artikel lees je hier meer over.
9. Ik heb meerdere administraties onder mijn SnelStart-account. Moet ik dan per administratie het klantonderzoek doorlopen?
Ja, je moet het klantonderzoek per administratie doorlopen.
10. Ik heb per ongeluk een bankkoppeling actief gemaakt in een verkeerde administratie. Hoe maak ik dit weer ongedaan?
Heb je bij je bank meerdere rekeningnummers? Dan kun je deze koppelen aan verschillende administraties in SnelStart. Let op: per administratie moet je wél afzonderlijk het klantonderzoek invullen.
Wanneer je in een administratie de bankkoppeling activeert, selecteer je op dat moment alleen de rekeningnummers die je in die specifieke administratie wilt koppelen. Koppel je per ongeluk een verkeerd rekeningnummer – eentje die niet bij die administratie hoort – dan moet je die koppeling weer ongedaan maken. Hoe doe je dat?
- Ga naar het onderdeel Bankieren in SnelStart Polaris. Je komt hier door in SnelStart Web te gaan naar Kas&Bank en dan Naar Bankieren.
- Je ziet daar een overzicht van al je rekeningnummers.
- Klik in de regel van het rekeningnummer dat je wilt verwijderen aan de rechterkant op de drie puntjes. Kies voor deactiveren en daarna verwijderen.
- De bankkoppeling is nu verwijderd uit deze administratie.
- De ingelezen mutaties staan ook nog in het dagboek bank dat voor dit rekeningnummer is aangemaakt. Controleer dit bij je dagboeken en verwijder het juiste dagboek bank.
- Ga naar de andere administratie. Doorloop eventueel het klantonderzoek en activeer daarna de bankkoppeling in de juiste administratie.
11. Hoe kan ik opnieuw toestemming verlenen voor mijn bankkoppeling?
Klik hier om naar het stappenplan te gaan over de consent verlengen.
Was dit artikel nuttig?