Wat doe ik met het .NET Framework?

In dit artikel vind je meer informatie over .Net Framework en waar je het voor nodig hebt.

Als je SnelStart installeert of opstart dan is het mogelijk dat je een melding krijgt waarin wordt aangegeven dat je het .NET Framework moet updaten naar een bepaalde (nieuwere) versie. Het is dan niet mogelijk SnelStart te installeren of te gebruiken voordat je deze update hebt uitgevoerd. Wat is het .NET Framework eigenlijk en waar is het voor nodig?

Wat is het .NET (dotNET) framework en waarom heeft SnelStart het nodig?

Sommige vragen zijn beter te beantwoorden met een voorbeeld.

Voorbeeld
In Nederland past de stekker van je laptop in elk stopcontact om hem op de elektriciteit aan te sluiten. Ga je naar Engeland dan is de elektriciteit hetzelfde, maar de stekker past niet. Je zit dus zonder stroom tenzij je een adapter gebruikt. In Nieuw Zeeland is de elektriciteit gelijk, maar ook hier past de stekker van je laptop niet. Bovendien past ook de adapter uit Engeland hier niet. Je zult dus nóg een adapter moeten hebben. Hetzelfde geldt voor Sri Lanka, ook daar heb je een andere adapter nodig om dezelfde elektriciteit te krijgen. In plaats van voor elk land een aparte adapter te kopen, neem je één adapter die in elk land past.

SF000002393_afbeelding_001

Met software is dat eigenlijk NET zo. Je gebruikt SnelStart en dat is een Windowsprogramma (de laptop uit het voorbeeld). Omdat het een Windowsprogramma is gebruikt SnelStart bepaalde onderdelen van Windows om te kunnen werken (de electriciteit). Om een onderdeel van Windows te kunnen gebruiken is een commando nodig (de stekker).

Voor elke windows versie wordt een bepaald commando gebruikt om het onderdeel aan te roepen. Nu zou er dus voor elke Windowsversie een eigen SnelStartversie moeten komen om goed te kunnen werken. Gelukkig heeft Microsoft hiervoor een adapter gemaakt die op elke windowsversie past en dat is het .NET Framework.

SF000002393_afbeelding_002

Waarom moet ik updaten?
Omdat de techniek doorgroeit, krijg je van SnelStart af en toe een nieuwe versie. Met andere software, zoals het .NET Framework, is dat precies hetzelfde. Hiervan verschijnt ook regelmatig een nieuwe versie. Onder normale omstandigheden worden deze nieuwe versies automatisch voor je geïnstalleerd met de automatische updates van je Windowsversie. Als dit niet automatisch gebeurt heb je misschien de automatische updates van Windows uitgeschakeld. In dat geval blijft je huidige .NET-versie in gebruik en die is op een bepaald moment te oud om nog goed te kunnen werken met de nieuwe technieken.