Wat is de Belastingmonitor in SnelStart?

Met de Belastingmonitor zie je in één oogopslag hoeveel geld je apart moet zetten voor je jaarlijkse aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting. In dit artikel lees je hier meer over.

1. Voor wie is de Belastingmonitor geschikt?

De Belastingmonitor is op dit moment te gebruiken voor de volgende rechtsvormen:

  • B.V.
  • N.V. 
  • Eenmanszaak

Voor de volgende rechtsvormen is de Belastingmonitor op dit moment nog niet mogelijk:

  • V.O.F.
  • Maatschap
  • Verenigingen
  • Stichtingen
  • C.V.

2. Waar moet de administratie aan voldoen?

De Belastingmonitor kun je zo gebruiken, hiervoor hoef je niets te doen. Voor elke administratie kan er op basis van het resultaat een berekening worden gemaakt. De administratie hoeft ook niet RGS gekoppeld te zijn.

3. Hoe werkt het?

De Belastingmonitor werkt gemakkelijk en snel. Met één druk op de knop kan de verschuldigde belasting worden berekend.
De berekening wordt gemaakt op basis van het resultaat tot nu toe, welke in de administratie staat. Het is daarom ook belangrijk dat de administratie helemaal is bijgewerkt, (bijv. het boeken van afschrijvingen) voordat je dit gaat doen. Het resultaat wat je tot dan hebt behaald, vertalen we tijdsevenredig naar een jaarresultaat. Op basis daarvan wordt er berekend hoeveel belasting je over dat jaarresultaat moet betalen. Vervolgens wordt er gekeken welk bedrag je tot zover bent verschuldigd aan de Belastingdienst.

Er wordt bij het berekenen van de jaarwinst geen rekening gehouden met bijzondere factoren zoals seizoensinvloeden, de start of beëindiging van een bedrijf.
Ook wordt er geen rekening gehouden met fiscale aspecten zoals een fiscale partner, aftrekposten (bijv. hypotheekrenteaftrek) en het vermogen bij de inkomstenbelasting.

Voor bedrijven met een verliesverrekening geldt dat hier in de berekening van de Belastingmonitor geen rekening mee wordt gehouden.

Voor welke boekjaren werkt de Belastingmonitor?

De verschuldigde belasting wordt berekend op basis van een tussentijds resultaat. Dit houdt in dat de Belastingmonitor werkt voor een nog niet afgerond boekjaar

Voorbeeld:
Op 24 juli 2024 maakt de Belastingmonitor een berekening voor het boekjaar 2024.

Voor een berekening over het boekjaar 2023 kun je de Belastingmonitor niet gebruiken. Omdat het boekjaar 2023 als is verstreken kun je wel samen met je accountant of boekhouder een gehele aangifteberekening maken over het boekjaar 2023.

4. Eenmanszaken en zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een extra aftrekpost voor ondernemers in de inkomstenbelasting.

Je krijgt de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan alle volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting ( Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer over).
  • Je voldoet aan het urencriterium. Dit zijn de volgende twee voorwaarden:
    1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1225 uren aan je bedrijf.
    2. Je moet meer tijd besteden aan je bedrijf dan aan andere werkzaamheden ( bijv. in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan de 2e voorwaarde, alleen aan de 1e voorwaarde.

Bij de eenmanszaak wordt er gevraagd of je in aanmerking komt voor deze extra aftrekpost zodat de berekening nauwkeurig kan worden gemaakt.

5. Eenmanszaken en de MKB-vrijstelling

De MKB-vrijstelling is een aftrekpost op de winst. De MKB-vrijstelling is een percentage van de winst (verminderd met de zelfstandigenaftrek). De vrijstelling bedraagt in 2024 13,31% van de winst.(in 2023 14%).

De MKB-vrijstelling verlaagt dus je belastbare winst. Daardoor ben je minder belasting verschuldigd. Als het bedrijf verlies lijdt, verkleint de MKB-winstvrijstelling het fiscale verlies. Dan is de vrijstelling nadelig voor je bedrijf.

6. Belangrijk om te weten

Met de Belastingmonitor geven we op basis van het tussentijdse resultaat een schatting van de verschuldigde belasting tot dan toe. Er wordt geen rekening gehouden met een aantal zaken die de belastingen beïnvloeden. Dit kunnen dingen zijn die de belasting verminderen, maar ook vermeerderen.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee