Een creditfactuur maken in SnelStart 12

In SnelStart 12 is het mogelijk om een creditfactuur te maken. Meer informatie hierover, vind je in dit artikel.

1. De creditfactuur maken

Een creditfactuur is een factuur waarmee je een eerdere factuur geheel of gedeeltelijk laat vervallen. Een creditfactuur maak je op dezelfde manier als een gewone factuur alleen vul je het bedrag en aantal nu negatief in. Vanaf het pakket inBalans is het ook mogelijk om de bestaande factuur via de knop kopiëren te kopiëren naar een creditfactuur. Klik hier voor meer informatie daarover. Of lees verder in dit artikel hoe je een creditfactuur maakt.

1. Ga naar Facturen → Verkopen en vul de gegevens in zoals je dat ook doet bij het maken van een normale factuur.
  2. Vul de orderregels in zoals deze ook in de normale factuur staan, maar zet het aantal en het bedrag als negatief, dus met een - (min) teken ervoor.
    SF000001165_afbeelding_001
  3. Klik bovenin op de knop Factuur om de creditfactuur te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.
Een creditfactuur maken in het dagboek verkoop

Het is ook mogelijk om een boeking die in het dagboek verkoop is gemaakt te crediteren. Ga naar het dagboek verkoop en kies voor Nieuwe boeking. Maar precies dezelfde boeking als de boeking die je in eerste instantie hebt gemaakt, maar boek het bedrag nu negatief om de omzetrekening. Een min - teken voor het bedrag.

Een inkoopfactuur
Bovenstaand stappenplan geldt ook voor een inkoopfactuur. Krijg je een creditfactuur over een ontvangen inkoopfactuur boek deze inkoopfactuur dan nogmaals in, maar zet de bedragen dan negatief. Boek deze facturen vervolgens tegen elkaar weg in het Dagboek memoriaal.

2. De factuur en de creditfactuur tegen elkaar weg boeken

Nadat de creditfactuur is gemaakt staat deze ook in je overzicht openstaande facturen, maar dan met een negatief bedrag. De factuur en de creditfactuur moeten vervolgens nog tegen elkaar worden weg geboekt zodat de factuur niet meer als openstaand in je administratie staat. Het weg boeken kun je doen in het Dagboek memoriaal.

1. Ga naar Boekhouden → Boekhouden en open het Dagboek Memoriaal. Klik op Nieuwe boeking.
  2. Vul de boekingsdatum, eventueel het boekstuknummer en de omschrijving in.
    Tegeboeking credit deel 1_b
  3. Klik in de eerste boekingsregel in het veld onder  Order/factuur (F4) en klik op de F4 toets van je toetsenbord. Vul bij Klant het klantnummer in. De factuur en de creditfactuur worden getoond. Selecteer beiden facturen en klik op Plaats de orders/facturen. Sla de boeking op via de knop Opslaan.