1. Boekhouden
  2. Marge en globalisatie

Marge en globalisatie in SnelStart 12

Vanaf inBalans kun je in SnelStart 12 met Marge en globalisatie werken. Vanaf inKaart kun je handmatig margeboekingen maken. Meer informatie vind je in dit artikel.

1. Algemene informatie

Als je handelt in margegoederen (gebruikte goederen die zijn ingekocht zonder btw) dan mag je de margeregeling toepassen. De btw wordt dan niet berekend over de omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs. (de winstmarge).
Verkoop je met winst dan is de winstmarge positief en moet hierover btw worden betaald. Verkoop je met verlies dan is de winstmarge negatief en hoeft er geen btw te worden betaald en krijg je ook niks terug. Lees hier meer over de margeregeling.

SnelStart werkt volgens de globalisatiemethode (de btw wordt berekend over de totale winstmarge in een aangiftetijdvak. SnelStart werkt niet via de individuele methode.  Dat houdt in dat de btw wordt berekend per individuele inkoop en verkoop.

In SnelStart Web is het nog niet mogelijk om te werken met marge en globalisatie.

2. Instellingen voor het werken met de marge- en globalisatiemethode

Stap 1: De grootboekrekeningen aanmaken
Om goed te kunnen werken met de margeregeling moeten bepaalde grootboekrekeningen met de juiste functies in de administratie staan. De grootboekrekeningnummers uit onderstaand voorbeeld zijn een advies. Het rekeningnummer kan worden gewijzigd, eventueel i.o.m je accountant. De functies zijn wel van belang. Deze moeten in de administratie staan.

Grootboekrekening voor hoog btw-tarief bij margeregeling:

hoog globalisatie

1606 - Btw te betalen globalisatie: De effectieve btw-rekening. Hierop staat het btw-bedrag dat je over je winstmarge moet betalen.

7103 - Inkooprekening voor margegoederen (globalisatie): De inkooprekening voor margegoederen. Hierop worden de inkoopkosten geboekt bij het inkopen van een margeartikel.

7104 - inkooprekening voor niet margegoederen: De inkooprekening voor niet-margegoederen. Hierop worden de inkoopkosten geboekt van tweedehands goederen die niet als margeartikel wordt ingekocht. Als een artikel als marge is ingekocht, maar als niet margeartikel wordt verkocht, wordt de inkoop op deze rekening geboekt.

7106 - BTW globalisatie: Deze rekening wordt gebruikt als correctierekening zodat de btw juist op de verlies & winst rekening geboekt wordt. Bij de btw-aangifte wordt een memoriaalboeking gemaakt waarbij het te betalen bedrag wordt overgeboekt naar de rekening 1606.

8473 - Omzetrekening margegoederen (globalisatie): De omzetrekening voor margegoederen. Hierop wordt de omzet geboekt bij de verkoop van een margeartikel.

8474 - Omzetrekening voor niet marge goederen: De omzetrekening voor niet-margegoederen. Hierop wordt de omzet geboekt van margeartikelen die niet als margeartikel verkocht worden.

Grootboekrekening voor laag btw tarief:

laag globalisatie

Grootboekrekeningen voor overig btw tarief:

overig globalisatie

Stap 2: De artikelomzetgroep instellen
Nadat de grootboekrekeningen zijn ingesteld kunnen de Artikelomzetgroepen worden gemaakt.
Hierin worden de grootboekrekeningen m.b.t. marge en globalisatie gekoppeld. In dit voorbeeld maken we de Artikelomzetgroep voor het hoge btw tarief.
Ga naar  Artikelen → Artikelomzetgroepen. Klik op Nieuw om een nieuwe Artikelomzetgroep aan te maken. Vul de omschrijving in, bijvoorbeeld: 2e hands artikelen. Zet een vinkje bij Globalisatie en vul 8474 in bij Omzet Nederland. Vul 7104 in bij Inkoop Nederland, vul 8473 in bij Omzet in het kader Globalisatie en vul 7103 in bij inkoop in het kader Globalisatie (zie afbeelding hieronder).

SF000001195_afbeelding_001

Stap 3: Verkoopsjabloon maken
De facturen moeten bij in- en verkoop van margegoederen aan speciale eisen voldoen voor een goede verwerking van de boeking. Hiervoor moet een speciaal verkoopsjabloon worden aangemaakt. Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen. Klik op Nieuw om een nieuw sjabloon te maken en vul de omschrijving in. Kies in de tabel Algemeen bij prijsingave in het ordervenster voor de optie Prijsingave in het ordervenster inclusief btw. SF000001099_afbeelding_001
Nadat het sjabloon is aangemaakt kan de opmaak worden toegevoegd. Ga naar de tabel Opmaak, selecteer de regel Verkoopfactuur en klik op Opmaak kopiëren. Kies voor de optie Basis-/voorbeeld en klik op Basis factuur (marge in- en verkopen). Klik op Kopieer opmaak en kies daarna voor Opslaan.
SF000001099_afbeelding_002

3. Inkopen van de margegoederen

Nadat bovenstaande goed staat ingesteld in de administratie kan er worden gewerkt met de marge en globalisatie in SnelStart. Een margegoed moet eerst worden ingekocht en kan daarna worden verkocht.

Margegoederen inkopen via verkopen (mogelijk vanaf inBalans)
Ga naar Facturen → Verkopen. Vul het klantnummer in en dubbelklik op je sjabloon voor de marge en globalisatie. Vul in het tabel Algemeen de algemene gegevens in. Dubbelklik in de orderregels en kies bij Soort voor Inkoop gebruikt. Het vinkje bij Marge inkoop betekent dat het een margeartikel betreft. Vul een omschrijving in, bijvoorbeeld Fiets Union model Citybike Special. Kies de omzetgroep die je eerder hebt aangemaakt voor het 2e hands artikel. Vul daarna de inkoopprijs in.

Nadat alle boekingsregels zijn ingevoerd kun je bovenin klikken op de knop Factuur en dan kiezen voor afdrukken of emailen. De factuur is dan opgemaakt en de margegoederen zijn als inkoop gebruikt ingeboekt.

Margegoederen inkopen via een handmatige boeking (mogelijk vanaf inKaart)
Beschik je niet over het pakket inBalans of hoger dan kun je een margegoed niet inboeken in Verkopen, maar via een handmatige boeking in het Dagboek inkoop.
Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Inkoop en klik op Nieuwe boeking. Vul de volgende velden in, boekingsdatum, Leverancier, factuurnummer en omschrijving in. Vul bij bedrag het totaal betaalde bedrag in, bijvoorbeeld € 200,00. In de boekingsregel boek je het volledige bedrag op de grootboekrekening 7103 en kies daarna voor Opslaan.

SF000001199_afbeelding_001

4. Verkopen van de margegoederen

Nadat een margegoed is ingekocht kan dit worden verkocht.

Vanaf het pakket inBalans kan een margegoed worden verkocht vanuit het onderdeel Verkopen.
Ga naar Facturen → Verkopen. Vul het klantnummer in en dubbelklik op je sjabloon voor de Marge en globalisatie. Vul in het tabel Algemeen de algemene gegevens in. Kies in het veld Soort voor Verkoop gebruikt. Het vinkje bij Marge verkoop betekent dat het een margeartikel betreft. Kies een gebruikt artikel en vul de verkoopprijs in. Nadat alle boekingsregels zijn ingevoerd kun je klikken op de Factuur, afdrukken of mailen. De factuur is dan opgemaakt.

Margegoederen verkopen via een handmatige boeking
Beschik je niet over het pakket inBalans of hoger dan kun je het margegoed verkopen via een handmatige boeking in het Dagboek verkoop. Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Verkoop en klik op Nieuwe boeking. Vul de velden in het kader voor de hoofdboeking in, boekingsdatum, klant, factuurnummer en omschrijving. Vul bij Bedrag het totaal ontvangen bedrag in, bijvoorbeeld € 500,00. In de boekingsregel boek je het volledige bedrag op de grootboekrekening 8473 (omzet margegoederen (globalisatie). Klik daarna op Opslaan.

Een partij margegoederen verkopen
Het kan voorkomen dat je een partij goederen inkoopt die je weer in meerdere delen wilt verkopen. In eerste instantie moet je de goederen inkopen in SnelStart. Daarna maak je de eerste verkoop van de goederen. Deze factuur maak je alsof je één enkel goed verkoopt.

Nadat je het eerste artikel hebt verkocht zijn de ingekochte goederen niet meer beschikbaar voor meer verkopen. Het verkopen van deze goederen doe je dan als volgt:
Ga naar Facturen → Verkopen, Selecteer de klant en het juiste sjabloon. Maak de boekings/order regel en kies in de kolom soort voor verkoop gebruikt. Laat het veld gebruikt artikel leeg. Zet een vinkje in de kolom marge inkoop en in de kolom marge verkoop. Vul de omschrijving en de verkoopprijs is. Klik op de knop factuur om de factuur af te drukken of te
verzenden.

Marge en globalisatie_b

5. Btw-aangifte bij het werken met de margeregeling

Klik hier voor meer informatie over de btw-aangifte bij de margeregeling.

Meer weten over dit onderwerp?
Margegoederen inkopen via een factuur in inkopen
Rapportage overzicht marge verkopen
Rapportage overzicht marge inkopen
Verkoop van margegoederen naar het buitenland