Accountant rechten geven tot online administratie in SnelStart 12

Werkt je Accountant ook met SnelStart? Dan kun je vanaf het pakket inStap je accountant kosteloos rechten geven in jouw administratie. Hierdoor ziet de accountant jouw online administratie ook in zijn/haar adminstratielijst.

Werk je met SnelStart en staat je administratie online? Dan kun je jouw accountant kosteloos rechten geven in jouw administratie. Hierdoor heeft je accountant toegang tot jouw administratie vanaf zijn eigen computer.

Let op:
Een Accountant moet het SnelStart abonnement Accountant hebben om rechten te kunnen krijgen in jouw administratie.

Je kunt deze rechten in SnelStart 12 of in SnelStart Web instellen. Lees hier hoe je dat in Web kunt doen.

1. De accountant rechten geven

Een accountant rechten geven in je administratie moet je per administratie instellen. Heb je dus meerdere administraties dan moet je in elke administratie de rechten instellen. Nadat de rechten zijn ingesteld ontvangt je accountant een mail en heeft hij/zij toegang tot jouw administratie.

1. Log in als gebruiker met beheerdersrechten en open de administratie waarin je de accountant/boekhouder toegang wilt geven.
  2. Ga naar het tabblad Administratie → Rechten en klik onderin op Nieuw.
  3. In het veld Type staat nu gebruiker. Door op het pijltje te klikken kun je dit wijzigen naar Accountant- en administratiekantoren. Selecteer in het veld Plaats de plaats waar het kantoor is gevestigd. Kies daarna in het veld Kantoor de naam van het kantoor en klik op Opslaan. De accountant krijgt nu een mail en ziet jouw online administratie direct in zijn/haar lijst. Let op dat er geen vinkje staat in het veld Toegang blokkeren.

Extra informatie voor de accountant:
Als accountant zie je je eigen kantoor niet in de lijst staan. Dat komt omdat je als accountant niet je eigen kantoor kan toevoegen.

De rechten verwijderen

Er zijn twee manieren om de rechten te verwijderen.

1. De klant kan bij Rechten de accountant weer verwijderen.

2. De accountant kan de rechten ook verwijderen namelijk door de clientadministratie te openen en te gaan naar het tabblad Rechten. Zet hier een vinkje bij Toegang blokkeren en kies voor Opslaan. Sluit daarna de administratie. Het kan soms een paar minuten duren voordat de accountant de online administratie van de klant niet meer in zijn/haar administratielijst ziet staan.

Wat kan mijn boekhouder/accountant doen als ik hem/haar rechten heb gegeven?

Alle boekhoudkundige handelingen
De gebruikers (medewerkers) van het kantoor kunnen je online administratie openen en hierin werken. Zij kunnen alle handelingen verrichten die je zelf ook kunt doen. Boekhouden, factureren, bankafschriften inlezen of bijvoorbeeld grootboekrekeningen aanmaken en de btw-aangifte doen.

Een back-up maken van je online administratie
Het is verstandig regelmatig back-ups te maken van je administratie.
Je kunt zelf back-ups maken van je online administratie, maar je accountant kan dit ook doen.

Periodes blokkeren in je administratie
Als je accountant of boekhouder je online administratie gaat controleren dan kan hij een bepaalde periode in je online administratie blokkeren. In die periode kun je op dat moment niet meer zelf boeken.