1. Boekhouden
  2. Grootboekrekeningen

Een dagboek maken, wijzigen of verwijderen in SnelStart 12

Vanaf InStap is het in SnelStart 12 mogelijk om een nieuw dagboek aan maken. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Een nieuwe administratie in SnelStart bevat het standaard RGS grootboekschema met grootboekrekeningen en dagboeken. In het overzicht grootboekrekeningen is het mogelijk om een nieuwe dagboek aan te maken.

1. Een nieuw dagboek aanmaken

Een dagboek is in SnelStart een grootboekrekening met een speciale dagboekfunctie. Na het aanmaken van een nieuw dagboek verschijnt het dagboek in het tabblad Boekhouden.

Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen → Nieuw of vul direct het rekeningnummer van het nieuwe dagboek in.Vul in het veld Omschrijving de naam van het dagboek in en kies in het veld functie één van de beschikbare 7 dagboekfuncties. Kies daarna voor Opslaan.

• Functie 1: Dagboek Kas
  • Functie 2: Dagboek Bank
  • Functie 4: Dagboek Verkoop
  • Functie 5: Dagboek Inkoop
  • Functie 7: Dagboek Memoriaal
  • Functie 8: Dagboek Tussenrekening Balans

Je kunt maar één dagboek Verkoop, één dagboek Inkoop en één dagboek Tussenrekening Balans aanmaken. De overige dagboeken kunnen wel meerdere keren worden aangemaakt.

2. Een dagboek wijzigen

Wanneer er al boekingen zijn gemaakt in een dagboek dan is het niet mogelijk om de functie van het dagboek te wijzigen. Het is wel mogelijk om het nummer van het dagboek te wijzigen. Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen en selecteer het betreffende dagboek. Klik op het pijltje naast rekeningnummer en klik op Wijzig rekeningnummer. Het is dan mogelijk om het dagboek een ander rekeningnummer te geven.

3. Een dagboek verwijderen

Een dagboek waarin geen mutaties zijn geboekt kan worden verwijderd. Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen en selecteer het betreffende dagboek. Klik op de knop Verwijderen om het dagboek te verwijderen.