Kilometervergoeding gebruik privéauto boeken in SnelStart 12

Als je zakelijk gebruik maakt van je privéauto, dan kun je van je onderneming € 0,23 per gereden kilometer onbelast vergoed krijgen. Hoe je dit boekt, vind je in dit artikel.

Je kunt deze kilometervergoeding boeken als privé-opname of direct boeken het dagboek bank.

1. Kilometervergoeding boeken als privé-opname

Als je de kilometervergoeding niet overmaakt naar je privé-bankrekening dan boek je het bedrag als privé-opname.
Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek tussenrekening memoriaal → Nieuw.
Vul de boekingsdatum in en de omschrijving van de boeking.

Ga naar de eerste boekingsregel. Behoud de omschrijving of vul bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers in. Kies in de kolom Grootboekrekening voor de rekening 4509 - Kilometervergoeding. Vul in de kolom Debet het bedrag in: aantal kilometers x € 0,23

Ga daarna naar de tweede boekingsregel. Kies in de kolom Grootboekrekening voor de grootboekrekening Privé-opnamen firmant 1 (652). Vul in de kolom Credit het bedrag nogmaals in: aantal kilometers x € 0,23. Controleer rechts onderin het scherm of het saldo van de boeking € 0,00 is. Klik op Opslaan.

Voorbeeld:
9-1 kmvergoeding deel 1_b

2. Kilometervergoeding boeken in dagboek bank

Als je de kilometervergoeding wel direct overmaakt naar je privé-bankrekening dan boek je het bedrag als een normale bankboeking.
Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek bank →  Klik op nieuw om een nieuwe boeking te maken. Vul de boekingsdatum in, de omschrijving en het uitgegeven bedrag (gebeurt automatisch bij inlezen van bankafschrift)

Ga naar de eerste boekingsregel. Behoud de omschrijving of vul bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers in. Kies in de kolom Grootboekrekening de rekening 4509 - Kilometervergoeding. Selecteer in de kolom Btw de optie geen om geen btw te rekenen. Controleer daarna rechts onderin het scherm of het verschil van de boeking € 0,00 is en klik op Opslaan.

Voorbeeld:
9-1 kmvergoeding deel 2_b

• Heb je een kilometerregistratie bijgehouden (bijv. in Excel) dan kun je dit document als bijlage toevoegen aan de boeking

• Grootboekrekening 4509 - Kilometervergoeding is standaard in SnelStart aanwezig en is een verlies & winstrekening met functie 30

• De grootboekrekening voor privé-opnamen en -stortingen is een balansrekening met functie 0

• De boeking van de kilometervergoeding wordt niet meegenomen op de btw-aangifte omdat het een boeking betreft zonder btw