Kilometervergoeding gebruik privéauto boeken in SnelStart 12

Als je zakelijk gebruik maakt van je privéauto, dan kun je van je onderneming € 0,19 per gereden kilometer onbelast vergoed krijgen. Hoe je dit boekt, vind je in dit artikel.

Je kunt deze kilometervergoeding boeken als privé-opname of direct boeken het dagboek bank.

1. Kilometervergoeding boeken als privé-opname

Als je de kilometervergoeding niet overmaakt naar je privé-bankrekening dan boek je het bedrag als privé-opname. Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Memoriaal → Nieuw. Vul de boekingsdatum in en de omschrijving van de boeking.

SF000002457_afbeelding_001

Ga naar de eerste boekingsregel. Behoud de omschrijving of vul bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers in. Kies in de kolom Grootboekrekening voor de rekening 4400 - Autokosten. Vul in de kolom Debet het bedrag in: aantal kilometers x € 0,19.

Ga daarna naar de tweede boekingsregel. Kies in de kolom Grootboekrekening voor de grootboekrekening Privé-opnamen en -storting (500). Vul in de kolom Credit het bedrag nogmaals in: aantal kilometers x € 0,19. Controleer rechts onderin het scherm of het saldo van de boeking € 0,00 is. Klik op Opslaan.

SF000002457_afbeelding_002

2. Kilometervergoeding boeken in dagboek bank

Als je de kilometervergoeding wel direct overmaakt naar je privé-bankrekening dan boek je het bedrag als een normale bankboeking. Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Bank → Nieuw om een nieuwe boeking te maken. Vul de boekingsdatum in, de omschrijving en het uitgegeven bedrag (gebeurt automatisch bij inlezen van bankafschrift).

SF000002457_afbeelding_003

Ga naar de eerste boekingsregel. Behoud de omschrijving of vul bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers in. Kies in de kolom Grootboekrekening voor de rekening 4400 - Autokosten.Selecteer in de kolom Btw de optie geen om geen btw te rekenen. Controleer daarna rechts onderin het scherm of het verschil van de boeking € 0,00 is en bewaar de boeking met de knop Opslaan.

SF000002457_afbeelding_004
  • Heb je een kilometerregistratie bijgehouden, bijvoorbeeld in Excel, dan kun je dit document als bijlage toevoegen aan de boeking.
  • Grootboekrekening 4400 - Autokosten is standaard in SnelStart aanwezig en is een verlies & winstrekening met functie 30.
  • De grootboekrekening voor Privé-opnamen en -stortingen is een balansrekening met functie 0.