Een overboeking naar de spaarrekening boeken in SnelStart 12

Een bedrag van je bankrekeningen overboeken naar je spaarrekening. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt boeken in SnelStart 12.


Wanneer je zelf een bedrag van je bankrekening hebt gestort op je spaarrekeningen dan moet dit ook worden geboekt in je administratie. Het is niet mogelijk om rechtstreeks een boeking te maken van het ene dagboek naar het andere dagboek. De boeking moet daarom gemaakt worden via Kruisposten. Vanuit het dagboek bank maak je een boeking naar Kuisposten en daarna kan het bedrag vanaf Kruisposten worden geboekt in het Dagboek spaarrekening.

1. De overboeking vanuit het Dagboek bank verwerken

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden → Open het dagboek Bank en klik op Nieuwe boeking als je zelf de boeking wilt maken of ga naar de bankmutatie waarin het bedrag is uitgegeven. Wanneer je zelf de boeking wilt maken vul dan de boekingsdatum in, de omschrijving en het uitgegeven bedrag. Boek de boeking in de boekingsregel op de grootboekrekeningen Kruisposten. Dit is in het standaard rekeningschema grootboekrekeningnummer 1200 met functie 112 Kruisposten. Het bedrag wordt dan automatisch debet geboekt. Klik daarna op Opslaan.


Boeking naar spaar_b

Het bedrag blijft op rekening Kruisposten staan, tot de transactie bij de Bank is verwerkt en geboekt.

2. De boeking in het Dagboek Spaarrekening boeken

Het bedrag moet nu nog worden geboekt in het dagboek Spaarrekening.
Ga naar Boekhouden → Boekhouden en open het Dagboek spaarrekening. In veel gevallen kunnen de mutaties van de spaarrekening niet automatisch worden ingelezen en daarom maak je deze boeking zelf. Klik op Nieuwe boeking.  Vul de boekingsdatum, eventueel het boekstuknummer, de omschrijving en het ontvangen bedrag in. Boek in de boekingsregel de boeking op de grootboekrekening Kruisposten 1200. Het bedrag wordt automatisch in het veld Credit overgenomen. Klik daarna op Opslaan. Zie afbeelding hieronder. 

Worden de bedragen van je spaarrekening wel ingelezen via een automatische koppeling dan staat de boeking al in je dagboek van je spaarrekening. In dat geval zet je in de boekingsregels ook de rekening Kruisposten (net als hierboven). Het ontvangen bedrag wordt dan automatisch in het veld Credit overgenomen, en dus van Kruisposten afgehaald. Zie afbeelding hieronder. 

boekingvanspaar_b

Bij een overboeking van een spaarrekening naar een betaalrekening werk je op dezelfde manier, alleen dan omgekeerd. Eerst het bedrag afboeken op de spaarrekening en daarna bijboeken op de betaalrekening.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee