Een inkoopfactuur met afwijkend btw-bedrag boeken in SnelStart 12

Vanaf inKaart kun je een inkoopfactuur met een afwijkend btw-bedrag boeken. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Als je een factuur ontvangt van bijvoorbeeld je energieleverancier dan kan het voorkomen dat het btw-bedrag wat daarop vermeld wordt niet per definitie het standaard percentage van het totale factuurbedrag is. Bijvoorbeeld je ontvangt een factuur van Vattenfall voor een totaal factuurbedrag van €1500. Bij 21% btw zou het btw-bedrag in dit geval € 260,33 worden. Vattenfall vermeldt als btw-bedrag € 275. Dit is afwijkend van de 21% btw. Bij het inboeken van de factuur moet het btw-bedrag worden aangepast.

Een inkoopfactuur met afwijkend btw-bedrag boeken

Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek inkoop → Nieuwe boeking. Vul de gegevens van de hoofdboeking in en vul de boekingsregel in met de juiste kostenrekening.

afwijkendbtwinkoop_b

Onderin de tabel btw te vorderen wordt door SnelStart netjes het bedrag € 260,33 weergegeven. De grootboekrekening 4210 voor Energiekosten is namelijk een kostenrekening voor het hoge btw-percentage.
Vattenfall brengt in dit geval een afwijkend tarief in rekening. Het btw tarief moet dus worden aangepast. Klik met de muis in het veld met het btw-bedrag en vul hier het juiste btw-bedrag in. Er ontstaat nu in het kader Verschil een verschilbedrag waardoor de boeking niet in balans is. Dit bedrag moet worden afgeboekt op de kostenrekening. Selecteer de boekingsregel door erop te klikken. Klik op Plaatsen om het verschilbedrag in mindering te brengen in de boekingsregel. Het verschil is nu € 0,00. Sla de boeking op met de knop Opslaan.

afwijkendbtwaanpassen_b