Het pakket inHandel - Orderpicken

Het pakket inHandel is een extra module, deze module kan je gebruiken in SnelStart 12. In dit artikel wordt alles uitgelegd over het orderpicken, zoals het samenstellen, toewijzen en afronden.

1. Samenstellen

In de instellingen bepaal je of hier orders Zonder afdruk in komen of alleen de Bevestigde.
In de meeste gevallen zijn dit de orders Zonder afdruk. Het scherm is ingedeeld in 3 stukken:

• Top : Actieknoppen en inputvelden
  • Midden : Tabel met de orders
  • Onder : Tabel met de orderregels van de geselecteerde orders

TOP: Actieknoppen en inputvelden

De knop Maak pickorders is er om de orders die zichtbaar zijn in het middengedeelte en die aangevinkt zijn om te zetten naar een pickorder.
Na het klikken op de knop Maak pickorders ga je naar het scherm Toewijzen om de pickorders aan een orderpicker of de Pool toe te wijzen.

De knop Verversen is er om te kijken of er nog nieuwe order zijn ingeboekt waar pickorders gemaakt van kunnen worden of om de 'leverbaarheid' te verversen als je bijvoorbeeld werkt met reserveren van voorraad voor orders.

De knop Annuleren is er om gegevens die je hebt in dit scherm in één keer leeg te maken.

Het blokje met Planning laaddatum is er om de laaddatum te vullen bij de order.
Dit is niet verplicht maar is voor sommige bedrijven een handige datum om indien gewenst op de pakbon te printen. Er zijn in het configuratie gedeelte onder het tabblad Orderverwerking instellingen te vinden om de standaard laaddatum te beïnvloeden.

MIDDEN: Tabel met de order

Middels het aanvinken van de orders bepaal je welke orders je gaat omzetten in pickorders. De velden in de tabel kun je beïnvloeden door ze te:

Verschuiven:
Dit doe je door het veld (waar de naam van het veld in staat) met je linkermuisknop ingedrukt te houden en te verslepen.

Groeperen:
Je kunt een veld ook gebruiken om de orders te groeperen door het veld iets omhoog te slepen en daar neer te zetten. Dit kan ook door met je rechtermuisknop op het veld te klikken waarop je wilt groeperen en te kiezen voor Groepeer op deze kolom of Group By This Column.
Een veel gekozen groepering is het veld Leverbaar waardoor je snel de leverbare orders alvast kunt doorzetten en later de deels leverbare orders kunt beoordelen.

Vergroten/verkleinen:
Dit doe je door met de muis te bewegen tussen 2 kolomkoppen en wanneer de dubbele pijl verschijnt je linkermuisknop ingedrukt houden en dan naar links of rechts te bewegen.

Filteren:
Dit doe je door in de kolomkop op het filtericoontje rechtsboven in de kolomknop te klikken.

Toevoegen:
Dit doe je door met je rechtermuisknop op een van de kolomkoppen te klikken en te kiezen voor Veldkiezer of Column Chooser, vervolgens verschijnt er een lijst waar je velden uit kunt halen en naar de tabel kunt slepen.

Verwijderen:
Dit kan je doen door met je rechtermuisknop op de te verwijderen kolomkop te klikken en te kiezen voor Verberg deze kolom of Hide This Colomn.

ONDER: Tabel met de orderregels van de geselecteerde orders

Deze tabel wordt gevuld met de orderregels. Vooral wanneer een order deels leverbaar is kan het handig zijn om te zien of het de moeite is om die betreffende order bijvoorbeeld al deels te verzamelen of zelf een deellevering te doen. Bij het afronden van een deels leverbare order kan je er namelijk voor kiezen om automatisch een backorder te laten aanmaken.

2. Toewijzen
In het scherm Toewijzen wijs je de pickorders toe aan een orderpicker of je plaatst de orders in de Pool waaruit orderpickers zelf orders kunnen claimen.

Dit scherm is ingedeeld in 3 onderdelen:

• Actieknoppen
  • Pickorders
  • Picktaken

Actieknoppen

De knop Maak taken zorgt er voor dat een picktaak wordt aangemaakt van de geselecteerde order(s) bij de geselecteerde orderpicker of in de pool op de ingestelde pickdatum in het pickorder gedeelte.

De knop Ververs is er voor om het scherm indien gewenst handmatig te verversen.
Dit kan vooral handig zijn als dit scherm op meerdere computers tegelijk wordt gebruikt.

Pickorders

Hier selecteer je de orders die je wilt gaan toewijzen aan een orderpicker of aan de pool voor een specifieke datum. Onder de tabel met de pickorders zie je een tabel met de orderregels van de geselecteerde pickorders.

De tabellen kun je op dezelfde wijze veranderen van indeling zoals ook beschreven in de uitleg van het scherm Samenstellen.

Picktaken

Hier zie je de per orderpicker toegewezen taken en kan je deze ook weer verwijderen zodat deze weer beschikbaar is om te herplannen of je kunt direct een picktaak van orderpicker wisselen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om op te letten dat je geen picktaken verwijderd of van orderpicker wisselt die al gestart zijn op de PDA.
Wanneer het van belang is om artikellabels te printen (per orderregel of per aantal) dan kan je dat ook vanuit dit scherm doen. Het artikellabel ontwerp kan je via de instellingen zelf opmaken qua lay-out en gegevens.

3. Afronden
In het scherm Afronden kun je de orderpickers afronden naar de status pakbon en aanmelden bij je pakketdienst. In dit scherm staan alleen de orders die nog niet zijn omgezet naar de status pakbon. Wanneer je kiest voor volledig afronden via de PDA, heb je dit scherm alleen nodig als het omzetten naar een pakbon via de PDA is mislukt.

Het scherm is ingedeeld in 3 onderdelen:

• Actieknoppen
  • Pickorders
  • Details pickorder (emballages)

Actieknoppen

De knop Afronden is er om je pickorders om te zetten in de status pakbon.
Je kunt hierbij kiezen voor het wel of niet aanmaken van backorders voor incomplete regels.
De standaard-instelling hiervoor kan je in de configuratie onder Orderverwerking instellen bij de standaardkeuze bij afronden.

De knop Verversen is er om de data in dit scherm te verversen.

De knop(pen) met de icoontjes van de pakketverzenders zijn er om de geselecteerde order aan te melden bij je pakketdienst.

De knoppen Opslaan en Annuleren hebben betrekking op het Details pickorder gedeelte van het scherm en worden onder dat kopje besproken.

Pickorders

In deze tabel selecteer je de order(s) welke je wilt gaan afronden (bijwerken naar status pakbon). Wanneer je een order selecteert zullen in de onderste tabel de orderregels zichtbaar worden en tevens zal aan de rechterkant bij Details pickorder daar de informatie zichtbaar worden.

De indeling van de tabel qua velden en weergave kan je beïnvloeden zoals dat ook beschreven is voor het scherm Samenstellen.

Details pickorder

Je ziet hier van de geselecteerde order de gekoppelde emballages. Hoewel de orderpicker deze informatie in de PDA al kan bewerken heb je hier ook nog de mogelijkheid om dit aan te passen voordat je een order aanmeld bij de pakketdienst.

Je hebt middels de knop Nieuw de mogelijkheid om een emballage toe te voegen. Middels de knop Verwijderen om een emballage te verwijderen. Middels de knop Adreslabels kan je stickers printen voor adreslabels wanneer je bijvoorbeeld je producten zelf bezorgd.

De knoppen opslaan en annuleren zijn er voor om aanpassingen in de emballages op te slaan of de ingegeven wijzigingen te annuleren.