Een factuur boeken die met pin is betaald in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je in SnelStart 12 een factuur koppelen aan een betaling. Het kan zijn dat de klant de factuur in de winkel per pin betaald. Hieronder leggen we uit hoe de factuur dan direct kan worden gekoppeld.


Wanneer je met SnelStart Kassa werkt dan is het niet nodig om deze boeking te maken omdat je dan al direct bij het maken van de factuur kan aangeven dat de factuur met pin is betaald. Werk je niet met SnelStart Kassa dan kun je zelf een boeking maken waarin je boekt dat de klant de factuur per pin heeft betaald. In dit stappenplan leggen we uit hoe deze boeking kan worden gemaakt.

1. Een pinbetaling boeken en de factuur hieraan koppelen

Een pin betaling wordt gezien als contante betaling. Je maakt de boeking van de pin
betaling daarom in het Dagboek Kas. Maar hiervoor gebruik van de rekening Pin-betalingen.
Dit is in een nieuwe administratie standaard rekening 1202.
Deze rekening heeft de functie 110 tussenrekening betalingen. Uiteraard moet de factuur al zijn gemaakt in SnelStart voordat je onderstaande boeking gaat maken.

Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Kas Nieuw.
Vul de Boekingsdatum in, dit is de datum waarop je klant de PIN-betaling heeft gedaan. Het veld boekstuknummer is optioneel. Vul het veld Omschrijving in (bijv. het factuurnummer) en laat de bedragvelden leeg.

SF000002288_afbeelding_001

Maak een boekingsregel aan, ga naar het eerste veld in de eerste boekingsregel onder Order/Factuur (F4) en kik op de F4 toets op je toetsenbord.  Zoek de juiste factuur erbij door het klantnummer op te zoeken. Selecteer vervolgens de regel van de factuur en klik rechtsonder op de knop Plaats de factuur.

SF000002288_afbeelding_002
Maak een tweede boekingsregel aan waarin je het factuurbedrag negatief boekt en boek het factuurbedrag tegen op de tussenrekening PIN-betalingen (1202). Zie afbeelding hieronder en klik op Opslaan.

pinboeken2_b


De factuur staat nu op betaald in SnelStart. Het bedrag is geboekt op de Tussenrekening Pin betalingen. Zodra de betaling daadwerkelijk binnenkomt in je dagboek Bank dan koppel je de bankbetalingen aan de Tussenrekening in betaling waardoor die rekening weer in balans is. Lees hieronder hoe je dit kunt doen.

2. De betaling in het dagboek bank koppelen aan de tussenrekening pin

Heb je de pin betalingen ontvangen in je dagboek bank dan hoef je deze betaling niet meer te koppelen aan de factuur, maar aan de tussenrekening pin omdat daarop het bedrag van de factuur staat. Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek bank.
Ga naar de boeking
toe waarin de ontvangen betaling staat of maak zelf een boeking aan als je niet werkt met het inlezen van bankafschriften of een automatische bankkoppeling.

Vul de datum in, eventueel het boekstuknummer en het veld omschrijving.
Bij Ontvangen moet het bedrag staan wat je hebt ontvangen op de bank.
De boekingsregel die je maakt moet geboekt worden op de grootboekrekening 1202.
Dit is de rekening pin betaling. Klik op Opslaan.

pinbetaling_bWas dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee