Factureren zonder btw aan scheepvaart en/of Nato

Bij bepaalde instellingen zoals scheepvaart en/of Navo/nato hoeft er geen btw te worden berekend. Mocht je hier vanuit SnelStart gebruik van willen maken dan kan dit op een bepaalde manier worden ingesteld.

Factureren zonder btw

Je kunt nieuwe artikelcodes aanmaken bestemd voor de zeevarende klanten en deze koppelen aan de artikelomzetgroep (Algemeen geen btw). Echter het nadeel van deze werkwijze is dat je artikelenbestand word verdubbeld en fouten tijdens de factureren lastig te corrigeren zijn.

Vanuit SnelStart raden wij de onderstaande optie aan:
Ga naar Snel Starten → Instellingen. Wanneer de instellingen zijn geopend klik je in het linker rijtje op Landen. Hier maak je een nieuw land aan bijvoorbeeld Scheepvaart of Nato en vul je bij soort Land buiten EU in. Nu het land is aangemaakt kun je de nieuwe klant aanmaken.
Op de klantkaart kies je dan bij Land voor het land wat je zojuist hebt aangemaakt.
Wanneer je de klant gaat factureren wordt de factuur automatisch zonder btw berekend omdat het land buiten de EU is.

Bij Btw-aangifte word er ten onrechte een bedrag op 3a (Export buiten EU) geplaatst. Dit dient in overleg met de boekhouder/accountant handmatig gewijzigd te worden van 3A naar 1E