Een extra hoofdveld of regelveld bij Verkopen in SnelStart 12

Vanaf inKaart kun je een extra hoofdveld of regelveld toevoegen bij het maken van je factuur in Verkopen. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

1. Wat is een extra hoofdveld en regelveld?

Bij het maken van een factuur in het onderdeel Verkopen kun je een extra veld toevoegen. In dit veld kun je extra informatie kwijt wat van toepassing is op de factuur. Er zijn twee verschillende velden, namelijk hoofdvelden en regelvelden. Als eerste leggen we uit het wat het verschil is tussen deze twee velden. 
Een extra hoofdveld
In een extra hoofdveld kun je informatie kwijt wat betrekking heeft op de hele factuur. Bijvoorbeeld een projectnummer. Dit extra veld verschijnt onder het tabblad Extra velden tijdens het maken van je factuur. Zie afbeelding hieronder. 
Extra hoofdveld_b
Een extra regelveld
In een extra regelveld kun je informatie kwijt wat van toepassing is op de regel die je factureert (het artikel wat je factureert in de orderregel). Dit extra veld verschijnt in de orderregel. Zie afbeelding hieronder:
regelveld_b-1

2. Het extra hoofdveld of regelveld maken

Stap 1: Het extra hoofdveld of regelveld maken
Het extra veld maak je aan per verkoopsjabloon en geldt ook alleen voor dat sjabloon. Dus als je altijd factureert met het sjabloon verkopen dan moet het extra veld onder dat sjabloon worden aangemaakt. 

 1. Ga naar het tabblad Facturen → Verkoopsjablonen. Selecteer links het verkoopsjabloon waarvoor je een extra veld wilt aanmaken. Ga naar het kader extra hoofdingaven als je een extra hoofdveld wilt maken of naar extra regelingaven als je een extra regelveld wilt maken. Dubbelklik in het vlak om een nieuwe regel toe te voegen. 
  Extra hoofdingaven:
  hoofdingave_b 
  Extra regelingaven:
  regelingave_b
 2. In het veld omschrijving zet je de naam van het veld. In de kolom soort kun je aangeven wat voor soort veld het moet zijn:
  Tekst: de inhoud van het veld is tekst.
  Bedrag: de inhoud van het veld gaat om bedragen.
  Geheel getal: het veld mag alleen cijfers bevatten.
  Datum: het veld wordt als datumveld behandeld.
  Klant: er kan een klant worden gekozen.
  Leverancier: er kan een leverancier worden gekozen.
  Artikel: er kan een artikel worden gekozen.
  Artikelgroep: er kan een artikelgroep worden gekozen.
  Land: er kan een land worden gekozen.
  Factuur: er kan een factuurnummer worden gekozen.
  Grootboekrekening: er kan een grootboekrekening worden gekozen. 
 3. In de kolom masker kan door middel van een formule worden bepaald wat de weergave van het veld moet zijn. Dit is bijvoorbeeld van belang bij een datumveld. Je kunt middels een formule dan aangeven of je wilt dat het datumveld met andere tekens, bijvoorbeeld slashes of scheidingstekens wordt weergegeven. Dit veld is optioneel hierop bieden wij geen ondersteuning.
 4. In de kolom lengte kun je aangegeven hoeveel karakters er maximaal mogen worden ingevoerd. Dit veld is optioneel.
 5. In de kolom herhalen kun je een vinkje zetten. Wanneer dit is aangevinkt dan zal de volgende orderregel, op je factuur, automatisch de inhoud van de vorige regel overnemen. De inhoud kan daarna alsnog worden gewijzigd.
 6. Als je klaar bent klik je op Opslaan. 

  Stap 2: Het extra veld plaatsen op de opmaak van je factuur of andere opmaak
  Het extra veld is aangemaakt en komt nu naar voren bij het maken van de factuur, maar staat nog niet op de opmaak van je factuur. Dit moet je zelf nog doen.

  1. Ga naar het tabblad Facturen → Verkoopsjablonen. Selecteer het verkoopsjabloon waarin je het extra veld hebt aangemaakt en ga naar de tabel opmaak (zie hieronder). Selecteer de opmaak waarop je het extra veld wilt toevoegen en kies voor Opmaak wijzigen. 
   SF000002123_afbeelding_001-1
  2. De opmaak van je verkoopsjabloon wordt geopend. Open het gereedschapsveld. Vaak wordt dit al automatisch geopend en anders kun je bovenin klikken op dit gereedschap teken.
  3. Om het extra hoofdveld toe te voegen klik je in het gereedschapsveld op Toon de hoofvelden (staat onder de gele tekst op de afbeelding hieronder). Zoek tussen de lijst met velden naar het veld dat begint met ext en volgt met de omschrijving van het extra veld. Selecteer het veld en sleep het naar de gewenste plek op je opmaak. Een hoofdveld mag niet tussen de groene regels staan. Wanneer het veld op een plek staat waar het niet mag staan dan zal het rood gaan knipperen. 
   SF000002123_afbeelding_002
  4. Om het extra regelveld toe te voegen klik je in het gereedschapsveld op Toon de regelvelden. Zoek tussen de lijst met velden naar het veld dat begint met ext en volgt met de omschrijving van het extra veld. Selecteer het veld en sleep het veld naar de gewenste plek in de orderregel. Dit is de regel tussen de twee groene lijnen. Een regelveld kan alleen in de orderregel worden geplaatst. Wanneer het veld rood knippert dan staat het op een plek waar het niet kan staan. 
   SF000002124_afbeelding_003

  Stap 3: de factuur maken en het extra veld invullen
  Het veld is nu klaar voor gebruik. Ga terug naar het onderdeel Verkopen en maak je factuur. 

  Het hoofdveld staat onder het tabblad Extra velden. Je kunt het veld ook verplaatsen naar het tabblad Algemeen. Dit is je hoofdtabblad bij het maken van je factuur. Lees hier hoe je tabbladen kunt verplaatsen. 

  Het extra regelveld zie je als extra kolom in de orderregel. Dit is de regel waarin je het artikel zet wat je factureert.

  Het is ook mogelijk om een extra hoofdveld of regelveld te maken op een inkoopfactuur. Dit is mogelijk vanaf inControle en werkt op dezelfde manier, maar dan bij het inkoopsjabloon.


  Meer weten over dit onderwerp?
  Klik hier om terug te gaan naar alles over verkopen, of lees hier de veelgestelde vragen.