Een barcodescanner gebruiken met SnelStart

In SnelStart 12 kun je werken met een barcode. De barcode is in dat geval een vervanger van het toetsenbord. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

De barcodescanner kan gebruikt worden als invoerapparaat voor gegevens in SnelStart. Een barcodescanner is een vervanger van het toetsenbord. Met de barcode scan je een artikel waardoor de artikelcode wordt gevuld. SnelStart levert zelf geen barcodescanner.

Wij bieden geen ondersteuning bij de werking of installatie van een barcodescanner. Wij bieden ook geen ondersteuning op het gebruik en de mogelijkheden van een barcodescanner in het programma SnelStart. Hiervoor kun je contact opnemen met één van onze SnelStart Implementatiepartners.

1. Installatie van de barcodescanner

De barcodescanner is een invoerapparaat dat je installeert en instelt in Windows. Na een goede installatie zal de scanner ook goed werken met SnelStart. Het installeren en instellen van de barcodescanner valt buiten de installatie van SnelStart.

2. De werking van de barcodescanner

Bij het aanmaken van een artikel kun je in plaats van het handmatig invoeren van de artikelcode de barcodescanner gebruiken. Je gaat in het veld Artikcode staan en met de barcode scan je de barcode van je artikel. De Artikelcode die in de barcode verwerkt is wordt dan overgenomen in het veld Artikelcode.

SF000001181_afbeelding_001

Heb je een artikel aangemaakt die je gescand hebt met de barcodescanner dan kun je vervolgens bij het maken van een factuur in het veld artikelcode de barcode scanner. Het juiste artikel komt dan naar voren.
SF000001181_afbeelding_002Samenstelling van de barcode
Een barcode bevat een aantal karakters. Deze karakters kunnen cijfers of letter zijn. Bij het gebruik van barcodes in SnelStart, en dan met name bij het gebruik als artikelcode, is het belangrijk om te weten hoeveel tekens de barcode bevat en wat voor tekens het zijn. Artikelcodes kunnen in SnelStart namelijk numeriek zijn, dus alleen cijfers bevatten, of alfanumeriek met cijfers en letters. Bij alfanumeriek kan bovendien het aantal karakters worden ingesteld. Het aantal karakters voor een numerieke artikelcode is standaard 10. Stel bij instellingen dus in waarmee je werkt bij artikelcodes. Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Vul bij Soort artikelcode de juist soort in.

3. Etiketten met barcode printen

Je kunt de barcodescanner ook gebruiken als je bijvoorbeeld werkt met SnelStart Kassa om de verkochte artikelen in te scannen. Om je artikelen te voorzien van een barcode kun je etiketten maken waarop het artikelnummer wordt omgezet in een barcode. Je hebt hier een aantal keuzemogelijkheden:

  • Etiket met barcode (standaard)
  • Etiket met barcode (code 39)
  • Etiket met barcode (code EAN-13 tekens)

Etiketten met barcode (standaard)
Dit type barcode kun je afdrukken ongeacht de instelling van de artikelcode op cijfers of cijfers en letters. De artikelcode wordt omgezet in een streepjescode.
Ga naar het tabblad Rapportage → Artikelen. Klik op Artikelen → Etiketten met barcode.
Vul de selectie in en klik op Afdrukken. 

Etiketten met barcode (code 39)
Dit type barcode kun je afdrukken ongeacht de instelling van de artikelcode op cijfers of cijfers en letters. De artikelcode wordt omgezet in een streepjescode.
Ga naar het tabblad Rapportage → Artikelen. Klik op Artikelen → Etiketten met barcode (code 39). Vul de selectie in en klik op Afdrukken. 

Etiketten met barcode (code EAN-13 tekens)
Dit type barcode kun je alleen afdrukken als de artikelcode is ingesteld op cijfers en letters en 13 karakters. De artikelcode wordt omgezet in een streepjescode
Ga naar het tabblad Rapportage → Artikelen. Klik op Artikelen → Etiketten met barcode (code EAN-13 tekens). Vul de selectie in en klik op Afdrukken. 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee