Melding: fase 4 - Database staat op SINGLE_USER

Als je in voorgaande versies van SnelStart met een SQL-administratie werkt en je wilt deze openen in SnelStart 12, dan kun je de volgende melding op je scherm krijgen.

Er is een fout opgetreden tijdens het openen van de administratie. Fase 4: openen database. Database 'xxxxxxxxxxx' staat op SINGLE_USER ingesteld. Het is niet gelukt om voor gebruiker '' de database op MULTI_USER te zetten. Controleer of de gebruiker een administrator is op deze database

Oorzaak
Deze melding komt naar voren als in SnelStart 12 een bestaande netwerk-administratie (SQL) wordt geopend met Windows authenticatie. De betreffende Windows-gebruiker heeft in de reguliere instelling van de SQL-server onvoldoende rechten om deze bewerking uit te voeren.

Oplossing 1
Een oplossing die het meest simpel is, is het herstarten van de server. Dit is echter niet in alle gevallen een oplossing voor het probleem. Ga verder naar oplossing 2 en/of 3 als het herstarten van de server niet het gewenste resultaat heeft.

Oplossing 2
Een oplossing is te zorgen dat de betreffende Windows-gebruiker wel de juiste rechten heeft. Dit zal door een systeembeheerder moeten gebeuren in Management Studio, dat is de beheertool voor een SQL-server. Het is van groot belang dat dit wordt gedaan door iemand die thuis is in deze materie!

Oplossing 3
Een tweede oplossing is het verwijderen van de administratie uit de lijst in het administratiebeheer en deze vervolgens opnieuw toe te voegen met SQL authenticatie. Dit doe je als volgt:

1. Start SnelStart op en log in;
  2. Selecteer de betreffende administratie in de lijst;
  3. Klik op de knop Verwijderen;
  4. Selecteer de optie Uit lijst verwijderen;
  5. Klik op de knop Toevoegen en klik op Volgende;
  6. Kies voor de optie Bestaande administratie en klik op Volgende;
  7. Kies de juiste SQL-server;
  8. Selecteer de optie SQL-authenticatie;
  9. Vul de gebruikersnaam in: 'sa';
  10. Vul een Sterk Wachtwoord in (alleen bij installatie SQL met SnelStart stappenplan);
  11. Kies de juiste administratie en klik op Volgende;
  12. Controleer de gegevens en klik op Voltooien;
  13. Selecteer de administratie en open deze;
Let op: als het wachtwoord voor de sa-account niet goed is, kan dit in Management Studio worden aangepast. Hier kan eventueel ook een geheel nieuwe gebruiker met alle rechten worden aangemaakt