Accountant rechten geven tot online administratie in SnelStart 12

Werkt je Accountant ook met SnelStart? Dan kun je vanaf inStap de accountant kosteloos rechten geven. Hierdoor ziet de accountant jouw online administratie ook in zijn/haar lijst.

 

In SnelStart Web is het ook mogelijk om rechten te geven aan de accountant.

1. De accountant rechten geven

Staat je administratie online dan kun je je accountant rechten geven. Hierdoor ziet de accountant jouw administratie in zijn SnelStart lijst. 

Log in als gebruiker met beheerdersrechten en open de administratie waarin je de accountant/boekhouder toegang wilt geven. Ga naar het tabblad Administratie → Rechten. Klik onder in het venster op Nieuw. In het veld Type staat nu gebruiker. Door op het pijltje te klikken kun je dit wijzigen naar Accountant- en administratiekantoren. Selecteer in het veld Plaats de plaats waar het kantoor is gevestigd. Kies daarna in het veld Kantoor de naam van het kantoor en klik op Opslaan. De accountant krijgt nu een mail en ziet jouw online administratie direct in zijn/haar lijst. Let er op dat er geen vinkje staat in het veld Toegang blokkeren.

Heb je meerdere administraties waarin je je accountant rechten wilt geven dan moet je dit per administratie instellen.

Extra informatie voor de accountant:
Als accountant zie je je eigen kantoor niet in de lijst staan. Dat komt omdat je als accountant niet je eigen kantoor kan toevoegen. 

Als de samenwerking met de accountant is beëindigd dan kan de accountant op de twee manieren uit de online administratie van de klant worden verwijderd:

  • De klant kan via de knop Verwijderen onder het tabblad Rechten de accountant verwijderen uit de online administratie.

  • Een andere optie is dat de accountant de administratie opent en vervolgens onder het tabblad Rechten het vinkje bij Toegang blokkeren aanzet, en daarna kiest voor Opslaan. Tot slot de administratie sluiten. Het kan soms een paar minuten duren voordat de accountant de online administratie van de klant niet meer in zijn/haar administratielijst ziet staan.

2. Wat kan mijn boekhouder/accountant doen als ik hem/haar rechten heb gegeven?

Alle boekhoudkundige handelingen
De gebruikers (medewerkers) van het kantoor kunnen je online administratie openen en erin werken. Zij kunnen alle handelingen verrichten die je zelf ook kunt doen. Boekhouden, factureren, bankafschriften inlezen of bijvoorbeeld grootboekrekeningen aanmaken en de btw-aangifte doen.

Een back-up maken van je online administratie
Het is verstandig regelmatig back-ups te maken van je administratie. Je kunt zelf back-ups maken van je online administratie, maar je accountant kan dit ook doen. Klik hier voor meer informatie hierover.

Periodes blokkeren in je administratie
Als je accountant of boekhouder je online administratie gaat controleren dan kan hij een bepaalde periode in je online administratie blokkeren. In die periode kun je op dat moment niet meer zelf boeken.


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee