Een factuur maken met hoog en laag btw-percentage

Bij veel ondernemingen kan het noodzakelijk zijn om een factuur te maken waarop verschillende btw-tarieven (hoog en laag) worden berekend. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Voorbeeld:
De fietsenwinkel repareert een elektrische fiets. Bij deze reparatie zijn een aantal nieuwe onderdelen gebruikt. Ook koopt de klant een nieuwe fietstas. Het arbeidsloon van de reparatie valt onder het lage btw-tarief. De daarbij gebruikte onderdelen en de nieuwe fietsaccessoire, worden met hoog btw verkocht.

Verschillende btw-tarieven op één factuur plaatsen

Ga naar Facturen → Verkopen en vul links boven het klantnummer in.
Kies het Verkoopsjabloon en selecteer in de orderregel de artikelcode voor de reparatie (laag btw). In de volgende twee orderregels kies je de artikelcodes voor de fietsonderdelen en de fietstas (hoog btw). Controleer of in het kader Totalen of beide btw-tarieven zichtbaar zijn. Klik op de knop Factuur om deze te printen of e-mailen.

Verkoopfactuur 9%

• De artikelomzetgroep die is gekoppeld aan een artikel bepaalt met welk tarief de btw wordt berekend en op welke grootboekrekening de omzet wordt geboekt.

• In de factuurvoet van de basisopmaak staan de bedragen van de verschillende btw-tarieven standaard uitgesplitst weergegeven. Als je deze niet hebt dan kun je de factuurvoet gebruiken uit de Basisopmaak of de benodigde velden vanuit het Gereedschapsvenster (uit de lijst met Hoofdvelden) in de opmaak plaatsen.