Een inkoopfactuur boeken in het dagboek inkoop in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je een inkoopfactuur boeken in het dagboek inkoop. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

In SnelStart Web kun je ook een inkoopfactuur inboeken. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan. 

1. Een inkoopfactuur boeken

Ga naar het tabblad Snel Starten → Boekhouden → Dagboek inkoop → Nieuw boeking.
Vul de datum, eventueel het boekstuknummer, de leverancier, het factuurnummer, de omschrijving in het bedrag in. Dit moet het volledige factuurbedrag zijn. Nadat deze velden zijn ingevuld kun je verder met het boeken van de orderregels.


SF000001104_afbeelding_002-1

In de boekingsregels boek je het factuurbedrag op één of meerdere kostenrekeningen.
In dit voorbeeld boeken we het totale factuurbedrag op de grootboekrekeningen 7002, inkopen hoog tarief. Dubbelklik in het veld waar de boekingsregels kunnen worden toegevoegd om de eerste boekingsregel te maken. Vul in de kolom omschrijving een omschrijving in. Deze wordt al standaard gevuld door SnelStart.

Kies bij de kolom grootboekrekening voor de kostenrekening. In dit geval 7002.
Je ziet dat de btw er automatisch wordt uitgehaald en dat deze rechts onderin bij btw hoog wordt gezet. Dit wordt automatisch op de grootboekrekening btw te vorderen geboekt. Het factuurbedrag wordt zonder btw debet geboekt op de kostenrekening. Klik tot slot op Opslaan.


 • Je kunt meerdere orderregels gebruiken, bijvoorbeeld als je de omzet over meerdere kosten rekeningen wilt verdelen (kan ook met verschillende btw-tarieven).

 • De btw-soort wordt bepaald door de functie van de grootboekrekening.

 • Als je bij een grootboekrekening de functie 30 (inkopen/kosten alle btw tarieven) gebruikt, kun je in de tegenboeking zelf de soort btw kiezen. Klik in het btw veld. Het keuzepijltje wordt zichtbaar en je kunt kiezen tussen Geen, Laag, Hoog en Overig.

    

   Was dit artikel nuttig?

   Kcc-ja Kcc-nee