Boekjaar wisselen in SnelStart 12

In een administratie kun je in verschillende boekjaren werken. Je hoeft dus niet voor elk boekjaar een nieuwe administratie aan te maken. Meer informatie vind je in dit artikel.

1. Algemene informatie

Wanneer je aan het eind van het jaar het boekjaar afsluit in SnelStart dan opent SnelStart automatisch het volgende boekjaar. Het is ook mogelijk om tussendoor te wisselen van boekjaar. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een boeking uit een ouder jaar terug wilt zien.

Let op, wanneer je accountant rechten heeft in je administratie en jij wisselt naar een ouder boekjaar, dan is het voor de accountant op dat moment niet mogelijk is om in het huidige boekjaar te werken. Je kunt in één administratie maar in één boekjaar tegelijkertijd werken.

2. Het boekjaar wisselen

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekjaar wisselen. Het is hier mogelijk om te wisselen naar een ander boekjaar. In dit lijstje is het altijd maar mogelijk om te kiezen tussen vijf aaneengesloten boekjaren. Wil je naar boekjaar wat niet tussen dit rijtje staat volg dan de volgende stappen.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens. Ga bij de basisgegevens naar het tabblad Boekhouden. Vul in het veld Huidig boekjaar het boekjaar in waarin je wilt werken of ga met de pijltjes naar het gewenste boekjaar. Klik daarna op de knop Opslaan.