Boekhoud venster

Hoe verwerk ik een elektronische inkoopfactuur (ubl)

Omschrijving

Een UBL factuur is een digitale factuur die volgens een standaard XML-formaat is opgebouwd. Als je van je leveranciers een ubl factuur ontvangt dan kun je deze eenvoudig verwerken in je administratie.

Hoe werkt het?

Om een UBL-factuur in te lezen dien je dit in te stellen in SnelStart.

1. Ga naar het tabblad Administratie en klik op de knop Instellingen;
  2. Klik bij de basisgegevens op het tabblad Boekhouding;
  3. Vul bij Map UBL bestanden de juiste map in. Bijvoorbeeld: C:\SnelStart\UBL\
SF000001240_afbeelding_001

4. Klik op Opslaan.

Let op! In het voorbeeld gebruiken wij de map C:\SnelStart\UBL. Je kan ook een andere map kiezen.

Inlezen van een UBL- inkoopfactuur

1. Sla de ontvangen UBL-factuur op in de ingestelde map;
  2. Ga naar tabblad Boekhouden en klik op de knop Boekhouden;
  3. Open het Dagboek Inkoop en klik op de knop UBL inlezen;
SF000001240_afbeelding_002

4. De inkoopboeking wordt automatisch gemaakt.

Tips & Tricks

1. Na het inlezen wordt het bestand als bijlage toegevoegd aan de boeking. Heb je een PDF-bestand van de factuur met dezelfde naam in de map staan, dan wordt dit bestand ook aan de boeking toegevoegd.
  2. Lees je een UBL-factuur in van een nieuwe leverancier, dan wordt deze toegevoegd aan je relaties;
  3. Een UBL-bestand van een nieuwe leverancier zal meestal geboekt worden op de grootboekrekening 'Vraagposten inkopen'. Na correctie van de boeking zal de volgende keer een UBL van dezelfde leverancier op de gewijzigde grootboekrekening worden geboekt.
  4. Bij het inlezen van een UBL-factuur wordt de voorraad niet bijgewerkt.
  5. SnelStart is aangesloten bij de website www.ublketentest.nl.
  6. SnelStart volgt de laatste standaard voor zowel het aanmaken van UBL vanuit SnelStart als voor het inlezen van UBL, en dat is op dit moment de versie UBL 2.1-SI.