Handmatig een boeking maken in het dagboek bank

Vanaf het pakket inKaart kun je handmatig een boeking maken in je dagboek bank. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Bankafschriften kun je handmatig in het dagboek van je bank verwerken. Wij adviseren voor elke mutatie een aparte boeking te maken. SnelStart doet dit ook bij het automatisch inlezen van afschriften. Dit lijkt veel werk, maar als je gebruik maakt van boekingsvoorstellen en sneltoetsen werkt dit toch heel snel. Bovendien is een mutatie makkelijker terug te vinden en zijn eventuele fouten beter te achterhalen.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een handmatige boeking te maken.

Een handmatige boeking in het Dagboek bank

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden → Nieuwe boeking.
Vul de boekingsdatum. Vul in het veld Omschrijving de omschrijving van de boeking in.
Als SnelStart de factuur herkent krijg je een boekingsvoorstel. Vul je bij Omschrijving meerdere factuurnummers van één klant of leverancier in, dan krijg je een boekingsvoorstel gebaseerd op meerdere boekingen van facturen. Accepteer het boekingsvoorstel door er op te klikken en de rest van de boeking wordt automatisch ingevuld. Als je het niet accepteert vul je zelf het bedrag (incl. btw) in (uitgegeven of ontvangen).

Maak de eerste boekingsregel aan door te gaan staan in het veld onder Order/factuur F4.Dubbelklik op dit veld of klik op de [F4]-toets. In het scherm kun je de factuur zoeken op factuurnummer, klant, leverancier. Ook een bankopdracht kun je hier vinden.
Selecteer de juiste factuur en klik op Plaats de orders/facturen.
Als je geen factuurnummer kunt kiezen/invullen dan zoek je bij Grootboekrekening het rekeningnummer waarop de betaling of ontvangst moet worden geboekt.
Het veld Btw wordt automatisch gevuld (afhankelijk van de functie van de grootboekrekening).
Bij Debet of Credit wordt het bedrag excl. btw gezet. In de kolom Btw te vorderen of Btw af te dragen wordt het bedrag van de btw geboekt. Als het verschil 0,00 is dan klik je op Opslaan.
SF000001186_afbeelding_002