Een betaling aan een factuur koppelen in SnelStart 12

Vanaf inKaart is het mogelijk om een betaling aan een verkoop- of inkoopfactuur te koppelen. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Staan je inkoop- en verkoopfacturen ingeboekt in SnelStart en worden je bankafschriften daarna ingelezen in SnelStart dan kijkt SnelStart automatisch of de betalingen kunnen worden gekoppeld aan een (openstaande) inkoop of verkoopfactuur. Het kan voorkomen dat een factuur niet is gekoppeld of dat een betaling in kas moet worden gekoppeld aan een inkoop of verkoopfactuur. Dit kun je dan handmatig doen.

1. Een betaling aan een factuur koppelen

Wanneer je geen boekingsvoorstel ontvangt of je wilt dit voorstel niet accepteren dan kun je handmatig de factuur koppelen. Ga naar de boeking toe in het dagboek bank of kas. Wanneer je werkt met bankafschriften inlezen dan staat de boeking hier al ingevuld. Als je zelf handmatig de boeking in het dagboek bank maakt klik dan op Nieuwe boeking en vul de datum, omschrijving en het bedrag in.

In het boekingsveld staat de boekingsregel nu waarschijnlijk geboekt op vraagposten of op een andere grootboekrekening. Ga naar de boekingsregel en ga met je muis in het veld onder de kolom Order/Factuur (f4) staan. Klik op de F4 toets op je toetsenbord wanneer je met je muis in het veld onder Order/Factuur (F4) staat. Er verschijnt een zoekvenster waarin je kunt zoeken op klant- of leveranciersnummer. Na het invullen van een klantnummer verschijnen de openstaande facturen van deze klant in het scherm. Selecteer de juiste factuur of facturen door ze aan te klikken. Klik op de knop Plaats facturen om de geselecteerd facturen in de orderregels te plaatsen. Sla de boeking op als het verschilsaldo rechts onderin het scherm € 0,00 is.

SF000001190_afbeelding_003

2. Een betaling aan factuur koppelen (d.m.v. boekingsvoorstel)

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden → Open het dagboek bank of kas en klik op Nieuwe boeking. Vul de juiste boekingsdatum in of behoud de voorgesteld datum. Vul het veld boekstuk in als je met boekstuknummers werkt. Dit is optioneel. Vul in het veld Omschrijving het factuurnummer in van de ontvangen betaling. Als SnelStart de factuur herkent krijg je een boekingsvoorstel (zie afbeelding hieronder). Vul bij Omschrijving meerdere factuurnummers van één klant of leverancier in, dan krijg je een boekingsvoorstel gebaseerd op meerdere boekingen van facturen. Accepteer het juiste voorstel door erop te klikken (de boeking wordt dan automatisch afgemaakt) en klik op Opslaan.

SF000002186_afbeelding_001-1