Een factuur maken voor een klant in het buitenland

Vanaf het pakket inStap kun je een factuur maken voor een klant in het buitenland. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.

Vanuit SnelStart kun je factureren naar klanten binnen en buiten de EU. Dit kunnen particuliere en zakelijke klanten zijn. Een particuliere klant heeft geen btw-nummer, een zakelijke klant wel. In dit artikel lees je hier alles over.

1. Een factuur maken voor een particuliere klant binnen de EU 

Als je factureert naar particulieren klanten binnen de EU en je omzet is niet hoger dan 10.000 euro per jaar hoef je hier niks voor in stellen. Dit werkt hetzelfde als een factuur naar een klant in Nederland. Je moet btw afdragen en de omzet zie je terug op de btw-aangifte onder de rubrieken 1a, 1b, 1c en 1e. Is je omzet wel hoger dan 10.000 euro per jaar? Dan moet je factureren met het btw-tarief van het land waaraan je levert.
Deze regels zijn gewijzigd per 1 juli 2021. Je kunt dit vanuit SnelStart doen. In dit stappenplan lees je hier alles over.

2. Een factuur maken voor een zakelijke klant binnen de EU

Factureer je naar zakelijke klanten binnen de EU? Dan moet de omzet worden geboekt op een zakelijke omzetrekening. Standaard staat dit in een nieuwe administratie al ingesteld. SnelStart herkent dat je een factuur maakt voor een zakelijke klant binnen de EU en boekt de omzet op de omzetrekening die daarvoor staat ingesteld. je hoeft geen btw af te dragen als je een factuur maakt voor een zakelijke klant binnen de EU.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Hieronder leggen we dit stap voor stap uit.

Stap 1: De klant invoeren

Als eerste moet je de klant invoeren met btw-nummer en een land binnen de EU.

Stap 2: Het artikel

Het artikel moet in je administratie staan. Een artikel is altijd gekoppeld aan een artikelomzetgroep. Dat zie je terug op de artikelkaart. Zie afbeelding hieronder:
artikel12_b

Stap 3: De artikelomzetgroep

Hoe werkt die artikelomzetgroep precies? Zoals hierboven staat is een artikel gekoppeld aan een artikelomzetgroep. Daarin staat op welke omzetrekening de omzet moet worden geboekt als je dat artikel factureert. Bijvoorbeeld: Je factureert een tafel. Deze tafel is gekoppeld aan de artikelomzetgroep Hoog btw (goederen). In die artikelomzetgroep staat dat de omzet voor een factuur naar iemand binnen de EU moet worden geboekt op de omzetrekening 8070. SnelStart boekt de omzet daar dan op. Hieronder zie je dat via een voorbeeld.

Het artikel
We nemen het artikel dat hierboven staat. Het artikel tafels is gekoppeld aan de Omzetgroep Hoog btw (goederen). Ga naar de omzetgroep om te kijken naar de instellingen hiervan.artikel12_b
De omzetgroep
Ga naar het tabblad Artikelen → Artikelomzetgroepen. Selecteer links de artikelomzetgroep dat is gekoppeld aan je artikel. In dit voorbeeld is dat de omzetgroep Hoog btw (goederen). Dit ziet er dan zo uit:
artikelomzetgroep1_b
Omzet Nederland 
In de afbeelding hierboven zie je dat je in de artikelomzetgroep verschillende omzetrekeningen kunt koppelen. Bij omzet Nederland staat de omzetrekening 8000. Als je nu een tafel zou factureren naar een klant in Nederland wordt de omzet geboekt op de omzetrekening 8000. (Zie afbeelding hieronder).
artikelomzetgroep1_b-1Omzet binnen de EU
In het lege witte veld staat dat je dubbel moet klikken om een nieuwe regel toe te voegen. In die regel kun je dan de omzetrekening toevoegen voor bijvoorbeeld de omzet binnen EU. Als je dan een factuur maakt voor een zakelijke klant binnen de EU wordt de omzet daar op geboekt. (Zie afbeelding hieronder). artikelomzetgroep2_b


De omzetrekening
Als je nu een het artikel tafel factureert aan een zakelijke klant binnen de EU wordt de omzet geboekt op de omzetrekening 8070.

Je kunt hier ook een andere omzetrekening kiezen. In een nieuwe administratie van SnelStart staan de standaard omzetrekeningen voor binnen de EU al ingesteld. Dat zijn de rekeningnummers 8070, 8170 of 8270. Deze moeten één van de volgende functies hebben:

  • Functie 80: Levering van goederen binnen de EU (deze komt onder rubriek 3b op de btw-aangifte) of
  • Functie 88: Levering van diensten binnen de EU (deze komt onder rubriek 3b op de btw-aangifte).
Andere omzetrekeningen

In de artikelomzetgroep kun je dus alle omzetrekeningen toevoegen die van toepassing zijn op het artikel dat je factureert. Je kunt bijvoorbeeld ook een omzetrekening maken waarop je de omzet wilt voor alle klanten die in Duitsland wonen. In de kolom land kies je dan Duitsland en in de kolom Omzetrekening selecteer je de omzetrekening waarop die omzet moet worden geboekt. Nieuwe omzetrekening maak je aan bij je Grootboekrekeningen. Je moet aan deze rekening dan 1 van de bovenstaande functies koppelen. 

Stap 4: Intracommunautaire levering op de de factuur vermelden

Als je gebruik maakt van intracommunautaire leveringen dan ben je verplicht om op het verkoopsjabloon van de intracommunautaire levering het Nederlandse btw-identificatienummer van jezelf en het buitenlandse identificatienummer van je afnemer te plaatsen. SnelStart heeft een formule die je kunt toevoegen in het sjabloon die deze gegevens automatisch ophaalt wanneer deze in de klant kaart ingevoerd zijn.

  1. Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen → Kies het juiste verkoopsjabloon waar je de intracommunautaire levering op aanmaakt klik op Opmaak wijzigen
  2. Sleep vanuit het gereedschapveld een formuleveld in de opmaak op de plek waar je de formule wilt hebben en zet onderstaande formule er in.

    iif([Hoofd].[fldVerzendLand] <> "Nederland" and [Hoofd].[fldBTWnummer] <>"", "Btw verlegd, betreft intracommunautaire prestatie conform artikel 138,
    lid 1, Richtlijn 2006/112." & NewLine & "Uw btw-nummer is " & [Hoofd].[fldBTWnummer] & ".", "")

Stap 5: De aangifte.

 De omzet zie je terug op de de btw-aangifte onder rubriek 3b. Daarnaast moet je ook de ICP-aangifte berekenen en versturen. Hier lees je meer over de ICP-aangifte.

3. Een factuur maken naar een klant buiten de EU

Als je een factuur maakt voor een klant buiten de EU moet je hiervoor ook een aparte omzetrekening aanmaken. Hierbij is geen verschil tussen een particuliere of zakelijke klant buiten de EU. Je hoeft geen btw af te dragen als je factureert buiten de EU.

In hoofdstuk 2 van dit stappenplan lees je precies hoe je instelt dat de omzet voor binnen of buiten de EU op de juiste omzetrekening komt. Voor een factuur buiten de EU kies je een omzetrekening die daarvoor is ingericht. In een nieuwe administratie van SnelStart staan deze al standaard ingesteld. Dat zijn de rekeningen: 8060, 8160 en 8260. Deze hebben de functie 81.

Voorbeeld: artikelomzetgroep voor buiten EU
artikelomzetgroep hoog 3-10

Voorbeeld: Verkoopfactuur klant in India
factuur india voorbeeld

Financiële boeking van factuur in dagboek verkoop:
Financiele boeking factuur 3-10

De aangifte
De omzet zie je op de btw-aangifte terug onder de rubriek 3a.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee