Verkoopfactuur van margevoertuig crediteren in SnelStart 12

Als je een marge occasion hebt verkocht en je hebt hier een factuur voor gemaakt dan kun je hier niet een creditfactuur van maken, zoals je dat met andere artikelen wel kunt.

Na het inkopen van een occasion, kan voor deze occasion namelijk maar één keer een verkoopfactuur gemaakt worden. Als een verkoop onverhoopt toch niet doorgaat, maar je hebt al wel de factuur gemaakt voor de verkoop, dan kun je deze als volgt crediteren en het kenteken weer vrijgeven:

1. Het voertuig opnieuw inkopen

Je hebt een occasion verkocht aan een bepaalde klant en de factuur gemaakt. Om de factuur te crediteren, dien je het voertuig opnieuw in te kopen van de klant voor wie je de verkoopfactuur gemaakt hebt. Ga naar Facturen →Verkopen. Selecteer die klant voor wie je de verkoopfactuur van de occasion hebt gemaakt en kies je verkoopsjabloon voor voertuig in- en verkoop.

Kies in de orderregel in het eerste veld voor Inkoop gebruikt voertuig. Voer het kenteken in van het gebruikte voertuig en vul in het veld Inkoopprijs het bedrag in waarvoor je de verkoopfactuur hebt gemaakt. Klik daarna op de knop Factuur en voeg het voertuig weer toe aan de bedrijfsvoorraad. Je hebt het voertuig opnieuw ingekocht en het kenteken is hierbij weer vrijgegeven. Je kunt dit voertuig nu weer verkopen aan een andere klant.

2. Verkoop- en inkoopfactuur tegen elkaar wegboeken

Nu heb je in principe een verkoopfactuur en een inkoopfactuur voor dezelfde klant die als creditfactuur fungeert. Deze beide openstaande facturen boek je tegen elkaar weg in het dagboek memoriaal. Ga naar Boekhouden → Boekhouden → Dagboek Memoriaal → Nieuw om een nieuwe boeking te maken. Vul de boekingsdatum, het boekstuknummer (optioneel) en de omschrijving in.

Ga naar het eerste veld van de boekingsregel en druk op functietoets F4. Vul in het veld Klant het klantnummer van de betreffende klant in. Selecteer in de lijst met facturen zowel de inkoopfactuur als de verkoopfactuur van het voertuig. Klik op de knop Plaats facturen en controleer dat het saldo rechts onderin het venster € 0,00 is. Sla daarna de boeking op met de knop Opslaan.