Overstappen naar SnelStart 12

Werk je nog in een oude versie van SnelStart en heb je een lopend abonnement? Dan kun je overstappen naar SnelStart 12. Meer informatie lees je in dit artikel.


Voordat je overstapt naar SnelStart 12 is het belangrijk de systeemeisen van SnelStart door te nemen. 

1. Ondersteunde besturingssystemen

SnelStart ondersteunt Windows 8.1, 10 en 11. Werk je in een administratie die lokaal of in een netwerk staat? Lees dan dit artikel goed door. Er zijn twee mogelijkheden om SnelStart te installeren. Meer informatie hierover lees je hier.

Windows 8.1 wordt sinds begin 2022 niet meer ondersteund door Microsoft en dat heeft gevolgen voor de beveiliging van het systeem. SnelStart vindt het belangrijk dat je gegevens veilig zijn. Daarom adviseren we je vanaf SnelStart versie 12.126.5 minimaal gebruik te maken van Windows 10. 

Na installatie kun je SnelStart opstarten. In SnelStart 12 log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Meer informatie over het inloggen in SnelStart 12 vind je in deze link.

Maak altijd een kopie van je huidige administratiebestand(en) via de Windows Verkenner voordat je hem gaat openen en bijwerken in SnelStart 12.

Je kunt in SnelStart 12 verder werken in je huidige administratiebestand. Wanneer je SnelStart 12 installeert op de computer waarop SnelStart 11 of ouder stond dan worden automatisch de 7 laatst geopende administraties in SnelStart 12 gezet. Pas na het openen van de administratie in SnelStart 12 is de database definitief overgezet. Deze is dan ook niet meer te openen in SnelStart 11 of ouder. Wanneer de administratie niet automatisch in SnelStart wordt gezet dan kun je het bestand zelf in de lijst zetten.
Klik in SnelStart 12 op de knop Toevoegen → Bestaande administratie → selecteer het bestand en loop de stappen door.

Een back up uit SnelStart 11 of ouder
Een back-up uit SnelStart 11 of ouder is een .ssb bestand. Je kunt dit bestand niet terugzetten in SnelStart 12. Je kunt wel het originele administratiebestand (een .mdb bestand) terugzetten in SnelStart 12 via de knop Toevoegen → Bestaande administratie. Heb je alleen een back-up bestand van een administratie uit versie 11 of ouder dan kun je dit bestand wel terugzetten in die betreffende versie. Het wordt dan weer een .mdb bestand. Dit bestand kun je toevoegen in SnelStart 12.
Let op: een .mdb administratiebestand uit versie 10 of ouder kan niet direct worden teruggezet in SnelStart 12. Dit bestand moet dan eerst worden overgezet naar 11 en kan vanuit 11 in SnelStart 12 worden gezet.

In dit artikel lees je meer informatie over een back-up in SnelStart 12. 

Standaard is de administratie lokaal opgeslagen als deze is toegevoegd. Wil je de administratie online plaatsen? Klik dan hier.

2. Hoe zit het met meerdere gebruikers?

In SnelStart 12 is het in een lokale administratie niet mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijk te werken. Dit is wel mogelijk in een online administratie of een administratie die op een netwerk staat. Bovendien krijg je met gebruikersbeheer te maken om je medewerkers toegang te geven tot SnelStart en je administratie(s).
Gebruikers en rechten 

3. Het account eigendom maken

Open in dat geval SnelStart 12 en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord (beheerder). Voeg de administratie toe aan overzichtslijst in het venster Administratiebeheer, selecteer de administratie in de lijst en klik op Openen. Laat de administratie converteren* en bijwerken naar het nieuwe bestandsformaat van SnelStart 12.

*) Krijg je een foutmelding dat je niet gemachtigd bent, dan ben je niet ingelogd als beheerdergebruiker.

Nu de administratie is geconverteerd naar het nieuwe bestandsformaat van SnelStart 12 maak je het account eigenaar van de administratie. Hiermee stel je de beveiliging in en hebben alleen jij en eventuele extra gebruikers onder je account toegang tot de administratie. Selecteer de optie 'Ja, stel mijn account in als eigenaar van deze administratie' → Voltooien. Je administratie is nu bijgewerkt en eigendom van je account. Je kunt nu met SnelStart 12 verder werken in deze administratie.

4. Kaartenbakken

In SnelStart 12 is het niet mogelijk om kaartenbakken aan te maken. Als deze al in je administratie stonden dan kun je deze wel blijven onderhouden. 


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee