1. Bank
  2. Bankafschriften inlezen

Mollie afschriften handmatig inlezen

Vanaf het pakket inKaart kun je een afschriftbestand van Mollie inlezen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Stel je hebt een webshop en via een koppeling worden de orders in je administratie gezet.
Vanaf je website worden de orders betaalt via Mollie, dan kun je het afschriftbestand van Mollie handmatig inlezen. Hiervoor moeten een aantal instellingen worden gedaan in SnelStart.
Lees verder hoe dit werkt. 

1. De instellingen

Stap 1: De grootboekrekeningen instellen
De volgende grootboekrekening moeten in je administratie staan:

Dagboek bank Mollie: functie 2 (dagboek Bank)
Tussenrekening Mollie: functie 110 (tussenrekening Mollie)

Stap 2: Een fictief Mollie bankrekeningnummer in je administratie zetten
Om de bestanden van Mollie in te kunnen lezen moet er een fictief Mollie bankrekeningnummer in de administratie worden gezet. Aan dit bankrekeningnummer koppel je het het dagboek Mollie, zodat de mutaties hierin komen te staan. Lees hier hoe je een fictief bankrekeningnummer kunt instellen. 

Stap 3: Het afschriftbestand downloaden en inlezen
Download het afschriftbestand in je Mollie omgeving. Dit bestand kun je daarna inlezen in SnelStart. Ga naar het tabblad Boekhouden → Afschrift inlezen en selecteer het bestand om in te lezen. 

Je kunt alleen Mollie afschriftbestanden inlezen in MT940 formaat, andere formaten zijn niet mogelijk.

2. De verwerking van de boeking

Na het inlezen van het afschriftbestand staan er verschillende mutatieregels in je dagboek bank Mollie. Hieronder leggen we per regel uit waar dit bedrag om gaat en hoe je dit kunt verwerken.  

Mutatieregel 1
In één regel staat een ontvangen bedrag. Dit is het bedrag wat Mollie heeft ontvangen van de klant die de factuur heeft betaald. Dit bedrag is min de transactiekosten. Dus stel de factuur van de klant was €9,98. Dan heeft de klant dit bedrag betaalt aan, maar Mollie haalt hier gelijk transactiekosten vanaf. Het ontvangen bedrag zal in dit voorbeeld dan zijn: €9,98 - €0,35 (transactiekosten)= €9,63

Aan deze boeking moet de openstaande verkooporder worden gekoppeld. Dit doe je door in de orderregel onder de kolom order/factuur F4 te gaan staan en daarin de openstaande order op te halen. Het bedrag van de factuur is hoger dan het door Mollie ontvangen bedrag, hierdoor ontstaat er een verschil in saldo. Dit zie je rechtsonder gebeuren. Dit verschilbedrag moet worden geboekt naar de tussenrekening Mollie. Maak een nieuwe orderregel aan en zet in de kolom grootboekrekening de Tussenrekening Mollie. Zet in het veld credit het verschilbedrag met een min teken ervoor. Dit moet omdat het bedrag debet moet worden geboekt. De boeking ziet er dan als volgt uit:

Mutatieregel1_b

Mutatieregel 2
In een andere mutatieregel staat een uitgegeven bedrag. Dit is het bedrag van de transactiekosten die jij aan Mollie moest betalen. Mollie heeft deze kosten zelf al ingehouden op het moment dat Mollie de uitbetaling deed aan jou (zie mutatieregel hierboven). 

Het bedrag wat je hier ziet staan is zonder de btw. Dus de transactiekosten waren bijvoorbeeld €0,35, dan zie je nu staan €0,29. De €0,06 btw over de transactiekosten wordt in een aparte mutatieregel geboekt (zie mutatieregel 3).

Aan deze boeking moet de openstaande inkoopfactuur van Mollie worden gekoppeld. Dit is de factuur die je van Mollie hebt, of nog moet, ontvangen over de transactiekosten. Deze inkoopfactuur moet je eerst zelf inboeken in je Dagboek inkoop. De factuur aan deze boeking koppelen doe je door in de orderregel onder de kolom order/factuur F4 te gaan staan en daarin de openstaande factuur op te halen. Doordat het uitgegeven bedrag minder is dan de inkoopfactuur ontstaat er rechtsonder een verschil. Klik op plaatsen om dit verschil te accepteren. Dit verschil is namelijk de btw en die kun je in de 3e mutatieregel weg boeken. Deze boeking ziet er dan dan als volgt uit:
Mutatieregel2_b

Mutatieregel 3
In de derde mutatieregel staat als uitgegeven bedrag het btw bedrag over de transactiekosten. Aan deze boeking moet de inkoopfactuur ook worden gekoppeld (net als hierboven). De boeking ziet er dan als volgt uit:

Mutatieregel3_b

Mutatieregel 4 
Een uitgegeven bedrag van Mollie naar je zakelijke bankrekeningnummer. Dit is het saldo wat nog staat in je Dagboek Mollie en dit moet worden overgeboekt naar je dagboek bank. Mollie stort deze betaling namelijk uit op je zakelijke rekening. Boek deze betaling op de Tussenrekening Mollie. Hier staat het saldo tijdelijk op, totdat je de betaling ontvangt.
Uiteindelijk ontvang je de daadwerkelijke uitbetaling van Mollie op je zakelijke bankrekening.
Dit saldo boek je in de orderregel dan weer tegen op de Tussenrekening Mollie. Hierdoor staat het saldo van je Tussenrekening Mollie ook weer op 0. Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee