1. Boekhouden
  2. Marge en globalisatie

Verkoop van margegoederen naar het buitenland in SnelStart 12

Vanaf inBalans kun je werken met marge en globalisatie via het tabblad Verkopen. Vanaf InKaart kun je handmatig margeboekingen maken. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Je bent in dat geval omzetbelasting verschuldigd over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs (winstmarge). De margeregeling kan alleen worden toegepast op goederen die zijn ingekocht zonder btw. Op het moment dat je echter ook margegoederen verkoopt naar het buitenland, werkt het soms net even anders.

Klanten binnen Europa, zowel particulier als zakelijk
Op het moment dat je margegoederen verkoopt aan klanten binnen de EU, met of zonder btw-nummer, wordt de margeregeling op dezelfde manier toegepast als voor Nederlandse klanten.

Klant buiten Europa
In geval van levering aan klanten, zowel zakelijk als particulier, buiten de EU, dan geldt dat er gewoon sprake is van een levering aan het buitenland. Er gebeurt dan hetzelfde als wanneer je een marge-artikel mét btw verkoopt aan een Nederlandse klant.

Hoe werkt het dan?
Om te beginnen moeten, in de artikelomzetgroep die gebruikt wordt voor tweedehands goederen, de grootboekrekeningen voor verkopen naar het buitenland worden ingevoerd. Bij het factureren moet ook het vinkje bij Margeverkoop worden verwijderd als je factureert aan buitenlandse klanten. Op deze manier wordt de btw (ICP) op de juiste manier geregeld.

1. Artikelomzetgroep instellen

Ga naar Artikelen → Omzetgroepen en kies de juiste Artikelomzetgroep. Vul de regels in de tabel Omzet/inkoop buitenland en klik op Opslaan.

SF000002125_afbeelding_001

2. Verkopen aan klant buiten de EU

Ga naar Facturen → Verkopen en vul het klantnummer in. Selecteer het verkoopsjabloon voor margeverkopen en kies in het eerste veld van de orderregel voor Verkoop gebruikt. Selecteer het gebruikte artikel dat je verkoopt en verwijder het vinkje bij Marge verkoop. Vul daarna de verkoopprijs in en druk de factuur af met de knop Factuur.

SF000002125_afbeelding_002

De hierboven beschreven wijze van factureren geldt ook als je margegoederen verkoopt met btw aan klanten binnen de EU. In dat geval is er sprake van een intracommunautaire levering.

Meer weten over dit onderwerp?

Klik hier voor meer informatie over marge en globalisatie.