Opgave ICP

Hoe berekent SnelStart de opgaaf ICP

Omschrijving

Als u zaken doet met zakelijke klanten in het buitenland, dan berekent u in sommige gevallen wel en in sommige gevallen geen btw. Als we het hebben over de opgaaf ICP, dan spreken we van de zogeheten IntraCommunautraire Prestaties en daarmee bedoelen we leveringen van goederen of diensten van/aan relaties binnen de Europese Unie.

In geval van particuliere klanten binnen de EU, dus klanten zonder btw-nummer, berekent u gewoon de btw zoals die voor uw Nederlandse klanten ook geldt. Bij een zakelijke klant binnen de EU, dus een klant met een btw-nummer in het land waar hij woont, wordt geen btw-berekend. Er is dan sprake van een intracommunautaire prestatie.

Uitroepteken_test3

Wanneer er bij een klant een wijziging in de gegevens plaatst vind die betrekking heeft op de icp aangifte zoals een btw nummer, zal SnelStart hier een correctie bij weergeven. Als software leverancier zijn wij fiscaal juridisch verplicht om correcties /wijzigingen op BTW nummer buitenlandse klanten zichtbaar te maken op de ICP aangifte

Uitleg

Hoe bepaalt SnelStart of er wel of geen btw wordt berekend?
Bij het aanmaken van een klant in SnelStart geeft u aan in welk land deze klant zich bevindt. Vervolgens vult u wel of geen btw-nummer in. Er ontstaan dan verschillende mogelijkheden:

 1. Nederlandse klant met btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
 2. Nederlandse klant zonder btw-nummer: komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
 3. Klant binnen EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3b of 3c en in opgaaf ICP
 4. Klant binnen EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
 5. Klant buiten EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a
 6. Klant buiten EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a

  Wanneer komt een verkoop in de opgaaf ICP?

Na het maken van een factuur of een verkoopboeking, komt het bedrag alleen in de opgaaf ICP terecht als:

 1. Het land in het factuuradres van de klant een land binnen de EU is en;
 2. Het juiste btw-nummer is ingevuld op de klantenkaart;

  Grootboekfuncties en artikelomzetgroepen

Voor een juiste berekening van de btw bij buitenlandse verkopen, dient u gebruik te maken maken grootboekrekeningen met speciale functies. In SnelStart zijn deze grootboekrekeningen al standaard aangemaakt.

Knipsel-111120


Door de juiste grootboekrekeningen in te vullen in de artikelomzetgroepen en bij het handmatig boeken in het dagboek verkoop, wordt de ICP automatisch juist berekend.