Hoe berekent SnelStart de ICP-aangifte?

In SnelStart versie 12 is het vanaf het pakket inKaart mogelijk om de ICP aangifte direct te berekenen en te versturen naar de Belastingdienst.

Als je zaken doet met zakelijke klanten in het buitenland dan bereken je in sommige gevallen wel en in sommige gevallen geen btw. Als we het hebben over de opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) bedoelen we leveringen van goederen of diensten van/aan relaties binnen de Europese Unie.

Voor particuliere klanten binnen de EU (klanten zonder btw-nummer) bereken je gewoon de btw zoals dat ook voor Nederlandse klanten geldt.
Bij een zakelijke klant binnen de EU (klanten met een btw-nummer in het land waar hij woont) dan wordt er geen btw-berekend. Er is dan sprake van een intracommunautaire prestatie.

Let op: wanneer er bij een klant een wijziging in de gegevens plaatsvindt die betrekking hebben op de ICP-aangifte. Denk bijvoorbeeld aan een btw nummer dan zal SnelStart hier een correctie bij weergeven. Als software leverancier zijn wij fiscaal juridisch verplicht om correcties /wijzigingen op BTW nummer buitenlandse klanten zichtbaar te maken op de ICP aangifte

Hoe bepaalt SnelStart of er wel of geen btw wordt berekend?
Bij het aanmaken van een klant in SnelStart geef je aan in welk land deze klant zich bevindt. Vervolgens vul je wel of geen btw-nummer in. Er ontstaan dan verschillende mogelijkheden:

  1. Nederlandse klant met btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  2. Nederlandse klant zonder btw-nummer: komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  3. Klant binnen EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3b of 3c en in opgaaf ICP
  4. Klant binnen EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  5. Klant buiten EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a
  6. Klant buiten EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a
Wanneer komt een verkoop in de opgaaf ICP?

Na het maken van een factuur of een verkoopboeking komt het bedrag alleen in de ICP-aangifte terecht als:

  • Het land in het afleveradres van de klant een land binnen de EU is en;
  • Het juiste btw-nummer is ingevuld op de klantenkaart;

Grootboekfuncties en artikelomzetgroepen
Voor een juiste berekening van de btw bij buitenlandse verkopen moet je gebruik maken van grootboekrekeningen met speciale functies. In SnelStart zijn deze grootboekrekeningen al standaard aangemaakt.

RGS-grootboekrekeningen icp..

Door de juiste grootboekrekeningen in te vullen in de artikelomzetgroepen en bij het handmatig boeken in het dagboek verkoop wordt de ICP-aangifte automatisch juist berekend.

Klik hier om terug te gaan naar starten met ICP-aangifte of opgaaf ICP in versie 12