De RegioBank bankkoppeling

Vanaf het pakket inOrde kun je een automatische bankkoppeling met je RegioBank rekening maken. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Met een automatische bankkoppeling worden je bij- en afschrijvingen automatisch in je administratie gezet. Dit kan bij een zakelijke rekening en alleen in een online administratie.

Met hoeveel rekeningnummers kun je een koppeling maken?
Per administratie kun je met 1 rekeningnummer een koppeling maken. Heb je nog een administratie en een ander bankaccountant (andere bank inlog)? Dan kun je in die administratie ook een koppeling maken. Dat kan niet als dat rekeningnummer onder hetzelfde bankaccount (zelfde bank inlog) valt als waarmee je bent ingelogd voor het maken van de eerste koppeling. 

IbanXS
Voor de bankkoppeling met de RegioBank maakt SnelStart gebruik van de diensten van ibanXS. IbanXS verleent deze rekeninginformatiedienst op basis van een PSD2-vergunning van DNB. Hierbij hoort een wettelijke plicht om te screenen of je een integere partij bent (cliëntenonderzoek). Lees onze pagina's met de meest gestelde vragen, en informatie over  ibanXS, PSD2 en het cliëntonderzoek. Klik hier voor de pagina voor ondernemers, en hier voor accountants. 

Wie kan de koppeling aanvragen?
Als je het pakket accountant hebt dan kun je de koppeling alleen voor je eigen online (kantoor) administratie. Je kunt de koppeling niet aanvragen voor de administratie van je klant waarvan jij eigenaar bent. Wilt de klant de koppeling wel? Zorg er dan voor dat de klant zelf eigenaar wordt van de administratie. Dit kan door de administratie over te dragen, als de klant al een eigen account heeft. Als dat niet het geval is dan kun je de klant bij ons aanmelden via online samenwerken. In dat geval wordt de administratie van de klant meteen overgeheveld naar het account van de klant.  

Boek of nota pakket
Je kunt deze koppeling niet aanvragen met een oud boek of nota pakket.

Wanneer werkt de koppeling?
De koppeling werkt nadat deze is geactiveerd. Mutaties van voor die tijd worden niet automatisch ingelezen via de koppeling. Deze kun je via handmatig inlezen alsnog inlezen. 

Kosten voor de koppeling
Vanuit SnelStart rekenen wij geen extra kosten voor deze koppeling. Het kan zijn dat de RegioBank wel kosten rekent. Neem voor vragen hierover contact op met de RegioBank.

1. De bankkoppeling aanvragen

De koppeling kan alleen door de hoofdgebruiker (het primaire e-mailadres) worden aangevraagd.

Let op:
Als je het pakket inOrde of inStap hebt dan kun je de koppeling zelf aanvragen, maar er moet wel een accountant rechten hebben in je administratie. Dit omdat alleen de accountant het bankrekeningnummer in je administratie kan zetten en de ingelezen boekingen kan verwerken. 

 1. Je kunt deze koppeling alleen instellen voor je zakelijke bank of spaarrekening.
  De koppeling kun je aanvragen vanuit je online administratie. Open je administratie in SnelStart Web en ga links in het overzicht naar Koppelingen.
  Heb je het pakket inOrde dan vind je Koppelingen door rechtsboven op het poppetje te klikken.
 2. Ga naar de koppelingstegel van de RegioBank en klik op de tegel.
 3. Geef aan wat het type organisatie is dat hoort bij de administratie waar je deze koppeling voor wilt aanvragen. Je kunt kiezen uit Bedrijf, Eenmanszaak, Stichting/Vereniging of Privé. Klik vervolgens op Start koppeling.
 4. Je wordt doorverwezen naar de site van ibanXS. Voor deze koppeling ga je via SnelStart een contract aan met ibanXS. Het cliëntonderzoek wordt dus door ibanXS gedaan en moet voor elke klant/ elke administratie eenmaal worden doorlopen.
 5. Voor het cliëntonderzoek dien je de verplichte vragen in het formulier van ibanXS te beantwoorden. Met het ondertekenen van het formulier ga je akkoord met de gebruikersvoorwaarden van ibanXS. Klik hiervoor op Doorgaan met ondertekenen. Je kunt dit formulier ook afbreken, of opslaan om er later mee verder te gaan.
  Let op: Je moet ook een bestandsformaat uploaden. De maximale bestandsgrootte is 8MB. 
 6. Selecteer bij de kolom land het land Nederland en bij Bank de RegioBank, en klik op verder. Met een checkbox wordt hier aangeboden om de gegevens op te slaan voor een volgende keer. Dit hoef je niet te doen.
 7. Via ibanXS word je nu doorverwezen naar je bankomgeving van de RegioBank. Log hier in.
 8. Geef vervolgens bij je bank toestemming dat ibanXS je gegevens verwerkt om tot een bankkoppeling te komen. 
 9. Nadat je toestemming bij je bank hebt gegeven, verifieert ibanXS je gegevens door het cliëntonderzoek te starten. Dit duurt 1 werkdag. Bij de koppelingstegel zie je de status hiervan staan. Als het onderzoek nog bezig is dan is de status dat de Aanvraag wordt geëvalueerd. 
 10. Als de verificatie door ibanXS is afgerond, ontvang je hiervan een mail van ons.  In deze mail kun je op een link klikken om de koppeling verder af te ronden. Als het verificatieproces niet goed is afgerond, dan geven wij dit ook aan je door. In dat geval zie je in de SnelStart omgeving op de Regiobank pagina wat de reden van afkeuring is. 
 11. Je komt weer op de status pagina van het verificatie proces binnen SnelStart. Je ziet hier een button staan: Geef toestemming aan je bank: Klik op deze button en ga door met stap 12. Het kan ook voorkomen dat je de volgende button ziet: Bankrekening koppelen.
  Klik op deze button en ga direct door met stap 14. 
 12. Log opnieuw bij de bank in. Selecteer het bankrekeningnummer waarvoor je in deze administratie een koppeling wilt aanvragen.
  Let op: heb je nog een administratie met daarin een ander bankrekeningnummer, dan kun je dit nummer nu niet selecteren. Dit aanvraagproces is echt alleen voor deze administratie.
 13. Vervolgens geef je toestemming bij je bank dat ibanXS namens SnelStart een bankkoppeling aanmaakt voor deze rekeningnummers en je administratie. Deze toestemming is maximaal 180 dagen geldig.
  Na elke 180 dagen moet deze toestemming, oftewel consent, opnieuw worden gegeven. 10 dagen voordat het consent verloopt krijg je hiervan een reminder binnen SnelStart met een link naar je bankomgeving waar je het consent kunt verlengen. 
 14. Je kunt nu de koppeling binnen SnelStart definitief maken. Geef aan met welk(e) iban nummer(s) de koppeling moet worden gemaakt, en in welk(e) dagboek(en) de afschriften moeten worden geboekt. Klik vervolgens op Bevestigen.
 15. De bankkoppeling staat nu op actief. Het kan maximaal zes uur duren voor je eerste bankafschriften automatisch binnen SnelStart worden ingelezen. De afschriften worden vier keer per dag automatisch bijgewerkt. Hierdoor is je administratie up-to-date. 

De koppeling opheffen
Als je na het verloop van het consent geen verlenging meer geeft, zal de koppeling niet meer werken. Je kunt de koppeling ook opheffen op de site van de bank.
Let op: de verwerking hiervan duurt 24 uur. Hef je de koppeling dus op omdat je de koppeling daarna opnieuw wilt aanvragen zodat je meer rekeningnummers kunt selecteren? Wacht dan minimaal 24 uur en vraag de koppeling daarna pas weer opnieuw aan.