De SQL server is niet zichtbaar of ik kan geen verbinding maken

Het kan voorkomen dat een SQL-server niet gevonden kan worden of dat je geen verbinding kunt maken. Dit kan een instelling zijn of een beperking van rechten.

In SnelStart kun je eenvoudig een bestaande of een nieuwe SQL-administratie toevoegen aan de lijst in administratiebeheer. In het tweede wizard-scherm kun je een SQL-server kiezen en verbinding maken. Door op de knop 'Vernieuwen' te klikken zoekt SnelStart zelf naar de beschikbare SQL-servers.

SQL-server kan verborgen zijn
Een SQL-server kan zo worden ingesteld dat deze bij een zoekactie, zoals door SnelStart wordt gedaan, niet gevonden wordt. De server is dan verborgen (hidden). Het is dan wel mogelijk om verbinding met de betreffende server te maken. Dit doe je als volgt.

1. Ga naar Administratie en kies voor Administratiebeheer;
  2. Kies voor het toevoegen van een nieuwe of een bestaande SQL-administratie;
  3. Klik het introductiescherm van wizard weg door op 'Volgende' te klikken;
  4. Vul in veld 1 de naam van de SQL-server in;
SF000001420_afbeelding_001

5. Selecteer de gewenste manier van inloggen vervolg de stappen zoals in de wizard zijn aangegeven.

Tips & Tricks

1. Als de sql server niet zichtbaar wordt bij het toevoegen van de administratie dan kan het ook de firewall zijn die dit veroorzaakt. Overleg met je systeembeheerder om deze even uit te zetten om te kijken of dit te oorzaak is. Meer informatie over het vrijgeven van de poorten in de firewall vind je hier.

2. Kun je met Windows authenticatie geen verbinding maken en het lukt niet om de Windows rechten en de SQL rollen in te stellen? Dan adviseren wij om een SQL account, met de rollen DB Creator en SysAdmin, aan te maken op de SQL server. Deze kun je in plaats van Windows authenticatie gebruiken. Overleg dit ook met je systeembeheerder.