Firewall open zetten voor netwerk administratie in versie 12

Als je gebruik wilt maken van een een SQL-administratie, dan is het van belang dat de beveiliging van je computer het verkeer tussen SnelStart en de administratie toestaat.

Het verkeer met SQLdatabases verloopt via poort 1433 en poort 1434. In thuisnetwerken zal dit doorgaans geen probleem opleveren. In bedrijfsnetwerken, die over het algemeen goed beveiligd zijn, komt het wel eens voor dat deze poorten 1433 en 1434 geblokkeerd zijn door een firewall. Hierdoor is het niet mogelijk een SQL-server te benaderen.

Firewall instellen
Het is van belang dat je systeembeheerder ervoor zorgt dat in de firewall de poorten 1433 en 1434 vrijgeeft. De URL moet worden ingesteld als : *.database.windows.net.

1. Open de Windows firewall;
  2. Kies in het menu links voor 'Geavanceerde instellingen';
  3. Selecteer nu in het menu links de optie 'Regels voor binnenkomende verbindingen';
  4. Kies in het menu rechts voor de optie 'Nieuwe regel';
  5. Selecteer de keuzeoptie 'poort';
  6. Selecteer eerst de optie 'TCP' en vul bij specifieke poorten de poorten 1433 en 1434 in, gescheiden door een komma;
  7. Klik op 'Volgende';
  8. Selecteer de optie 'Verbinding toestaan' en klik weer op 'Volgende';
  9. Vink aan voor welk domein de regel van toepassing is en klik op 'Volgende';
  10. Geef tenslotte de regel een naam en klik op 'Voltooien';
  11. Herhaal stap 3 t/m 10 maar kies bij stap 4 voor de optie "UDP';
  12. Ga nu nogmaals terug naar stap 3 en kies bij stap 5 voor de optie 'Programma';
  13. Selecteer de optie 'Dit programmapad' en blader naar de SQL-server, bijvoorbeeld: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.SQLEXPRESS\MSSQL\Binn\sqlservr.exe;
  14. Klik op 'Volgende';
  15. Selecteer de optie 'De verbinding toestaan' en klik op 'Volgende';
  16. Vink aan voor welk domein de regel van toepassing is en klik op 'Volgende';
  17. Geef tenslotte de regel een naam en klik op 'Voltooien';
  18. Herstart vervolgens de SQL-server en SnelStart.