Een werkbon maken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inZicht kun je een werkbon maken. Een werkbon wordt in SnelStart gezien als een order. De werkbon kan uiteindelijk worden omgezet tot factuur. Pas wanneer de werkbon een factuur is, wordt er een boeking gemaakt.

1. Algemene informatie

Nadat je artikelen en klanten zijn ingevoerd, kun je een werkbon maken. Een werkbon kan vervolgens worden omgezet tot een factuur. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

In SnelStart Web kun je geen werkbon maken.

2. De opmaak voor een werkbon

Wanneer je in SnelStart begint met het pakket inZicht of hoger dan staat de basis opmaak voor een werkbon al standaard in de administratie. Had je eerst het pakket inBalans of lager en ben je overgestapt naar het pakket inZicht dan moet de opmaak voor een werkbon nog in de administratie worden gezet. Lees hier hoe je dit kunt doen en hoe je de opmaak eventueel kunt aanpassen naar eigen wens.

3. Een werkbon maken

Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies het verkoopsjabloon en vul de velden bij Algemeen in. Klik in het veld Orderregels om een orderregel toe te voegen. Hierin kun je het artikel zetten en de andere informatie die in deze regel van toepassing is. Klik bovenin op de knop Werkbon om de werkbon op te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.

Een opgeslagen Order omzetten tot werkbon
Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies onder het mapje Orders → Orders zonder afdruk → de order je wilt omzetten tot werkbon. Druk daarna op Werkbon om de werkbon op te maken.

4. Een werkbon mailen naar de klant

Het is niet mogelijk om een werkbon vanuit SnelStart rechtstreeks te mailen naar de klant. Het is wel mogelijk om een werkbon naar twee vast ingevulde e-mailadressen te mailen.
Dit kun je instellen bij instellingen. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen →
E-mailadressen. Hier kun je aanvinken of je wilt dat de werkbon per mail wordt verstuurd en bij Aan en CC kun je de ontvangende mailadressen invoeren.

Via een work-around is het wel mogelijk om een werkbon rechtstreeks te mailen naar een klant.

Een werkbon naar de klant mailen
Wanneer je geen gebruik maakt van een bevestiging dan zou je de opmaak van de werkbon in de opmaak van een bevestiging kunnen zetten.
Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen en selecteer in de lijst aan de linkerkant het sjabloon dat je wilt aanpassen. Kies de regel Bevestiging en controleer of er een vinkje staat in de kolom Opmaak aanwezig. Staat er een vinkje, kies dan eerst voor Opmaak verwijderen en daarna voor Opmaak kopiëren. Wanneer er geen vinkje staat, kies dan direct voor Opmaak kopiëren. Selecteer Basis-/voorbeeld en kies Basis Werkbon. Klik op Kopieer opmaak en kies voor Opslaan.

In de opmaak bevestiging staat nu de opmaak voor een werkbon. Wanneer je nu een werkbon wilt maken dan moet je in het tabblad Verkopen niet kiezen voor de knop Werkbon, maar voor de knop Bevestiging. Een bevestiging kan wel rechtstreeks worden gemaild naar de klant. Dit kun je op de klantkaart bij het tabblad e-mailadressen instellen.

5. Een werkbon omzetten tot factuur

De werkbon kan worden omgezet tot factuur. Ga naar Facturen → Verkopen. Voer het klantnummer in en open de map werkbon. Open de werkbon en klik bovenin op de knop Factuur. De werkbon wordt nu omgezet tot factuur. De factuur kan direct worden afgedrukt of gemaild naar de klant. Een werkbon kan ook eerst worden omgezet tot offerte, bevestiging of pakbon. Klik dan niet op de knop factuur, maar de knop van het gewenste document. Daarna kan dat document omgezet worden tot factuur.

Werkbon blokkeren
    Je kunt ook een werkbon blokkeren zodat deze niet kan worden omgezet tot factuur. De blokkade moet er dan eerst weer van worden afgehaald. Klik hier voor meer informatie.