Oninbare factuur wegboeken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je een oninbare factuur wegboeken. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

1. Algemene informatie

Vanaf 1 januari 2017 hoef je de afgedragen btw niet meer schriftelijk terug te vragen, maar kun je dit meenemen in de eerstvolgende btw-aangifte. In dit artikel leggen we uit hoe je een oninbare factuur kunt wegboeken in dagboek Tussenrekening memoriaal. Vanaf het pakket inBalans hoef je de boeking niet zelf te maken, maar kan het afboeken van de oninbare factuur gemakkelijk vanaf de klantkaart. Zie punt 3 voor meer informatie hierover.

2. De factuur afboeken in het Dagboek Tussenrekening Memoriaal

Het is ook mogelijk om de factuur af te boeken in het Dagboek tussenrekening memoriaal.

Benodigde grootboekrekeningen

• Dagboek tussenrekening memoriaal met functie 7.

• Grootboekrekening dubieuze debiteuren met functie 12 ( hoog btw).

• Grootboekrekening dubieuze debiteuren laag met functie 11 ( laag btw).

• Eventueel grootboekrekening dubieuze debiteuren met functie 13 (overig).

• Btw af te dragen.

De boeking maken

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden. Open het Dagboek tussenrekening memoriaal en klik op Nieuwe boeking. Vul in de hoofdboeking de boekingsdatum, eventueel het boekstuknummer en de omschrijving in. Maak de eerste boekingsregel. Klik hiervoor in het veld onder Order/Factuur (F4) en kies voor de knop F4 op je toetsenbord. Zoek in het veld klant de juiste klant. Selecteer de oninbare factuur of facturen uit de lijst en klik op Plaats de factuur.

SF000001226_afbeelding_002
Maak een tweede boekingsregel aan en kies bij de kolom grootboekrekening voor de grootboekrekening dubieuze facturen. Zet in de kolom Debet het factuurbedrag exclusief btw. Maak een derde boekingsregel aan en kies bij de kolom grootboekrekening voor de grootboekrekening Btw af te dragen hoog (verkopen). Hierdoor wordt het btw bedrag verrekend.
Plaats het btw-bedrag in de kolom Debet. Controleer of het saldo rechts onderin het scherm € 0,00 is en klik op Opslaan.

SF000001226_afbeelding_003

3. De factuur afboeken vanaf de klantkaart

Vanaf het pakket inBalans kun je de boeking rechtstreeks vanuit het nieuwe klantenscherm maken. Ga naar het tabblad Relaties → Klanten en open het nieuwe klantenscherm. Ga naar de betreffende klant toe en kies links in het rijtje op Factuur afboeken. Selecteer de factuur, selecteer het Dagboek en de grootboekrekening. Vul eventueel nog een reden in en klik op Opslaan.

Boek je een factuur af met verschillende btw-tarieven dan gebruik je voor elk tarief een eigen boekingsregel.