Gebruikers- en rechtenbeheer in versie 12 (1)

In dit artikel vind je meer informatie over gebruikers- en rechtenbeheer in versie 12.

Met de invoering van SnelStart 12, de online administratie en het Online Licentiemodel, heeft er een grote verandering plaatsgevonden in het gebruikers- en rechtenbeheer van SnelStart. Als enkele gebruiker zul je hiervan nauwelijks iets merken. Heb je een licentie voor meerdere werkplekken of werk je met meerdere gebruikers, dan zul je hier wel bewust mee te maken krijgen.

Waarom is het nieuwe gebruikersbeheer ingevoerd?
Reden hiervan is de beveiliging van je gegevens. Vanaf SnelStart 12 kun je je administratie online beheren en dat vraagt een goede beveiliging. Je wilt immers niet dat onbevoegden inzage krijgen in je gegevens. Een bijkomend voordeel is dat je je offline administraties ook beter beveiligt.

Algemene wijzigingen
Hieronder nemen we eerst de algemene zaken door die gelden voor alle gebruikers van SnelStart 12, ongeacht het pakket of het aantal licenties en/of gebruikers.

Één account per licentie
Een ondernemer* die werkt of gaat werken met SnelStart, heeft of krijgt een account bij SnelStart. Met dit account beschikt de ondernemer over een bepaald pakket. Dit is één van de pakketten uit de SnelStart in-reeks of een pakket dat is samengesteld uit losse Boek- en Nota-modules. Behalve het pakket vallen ook alle gebruikers en administratie(s) onder het account.

*) Ondernemer, penningmeester van een vereniging, particuliere gebruiker, eigenaar van een administratiekantoor etc.

Per account één hoofdgebruiker
Elke account heeft één hoofdgebruiker. Dit is de ondernemer en die is de eigenaar van de account is. De hoofdgebruiker kan altijd alle handelingen verrichten die met zijn SnelStart-pakket mogelijk zijn

Het SnelStartID
De hoofdgebruiker heeft een SnelStartID. Dit bestaat uit het e-mailadres dat hij heeft opgegeven bij de aankoop van het pakket of bij het afsluiten van het abonnement en een wachtwoord dat hij zelf heeft bedacht. Het SnelStartID wordt gebruikt om:

• In te loggen op Mijn SnelStart om het installatieprogramma te downloaden, bedrijfsgegevens te wijzigen of voor een pakketuitbreiding;
  • In te loggen in het SnelStart-programma (vanaf SnelStart 12) om het te activeren en o.a. de btw-aangifte te kunnen versturen.

Administratie(s) eigendom van account
Elke nieuwe administratie, zowel offline als online, die wordt aangemaakt met SnelStart 12 wordt automatisch eigendom van de account. Bestaande administraties uit oudere versies (t/m versie 11.25) kunnen door de hoofdgebruiker eigendom van de account gemaakt worden. De gebruiker onder de account kan dus alleen administraties openen waarvan het account eigenaar is of als er nog geen eigenaar is ingesteld*.

*) Een administratie waarbij geen eigenaar is ingesteld is een bestaande administratie die nog niet eerder in SnelStart 12 is geopend of een administratie die al wel in SnelStart 12 is geopend, maar waarbij het eigendom is overgedragen.