Overstappen van SnelStart 11 naar 12 met gebruikersbeheer

In dit artikel vind je meer informatie over het overstappen van SnelStart 11 naar 12 met gebruikersbeheer.

Als je al werkt met SnelStart voordat je SnelStart 12 gaat gebruiken, dan heb je al een administratie uit de voorgaande versie. Als je meerdere licenties voor je pakket had of je werkte met meerdere gebruikers die moesten inloggen in de administratie met een gebruikersnaam en wel of geen wachtwoord, dan zijn er in je administratie werkplekgebruikers aangemaakt.
Na de installatie van SnelStart 12, kun je je bestaande administratie openen in deze nieuwe versie.

Wat gebeurt er precies:

1. Je administratie wordt automatisch toegevoegd in de overzichtslijst in SnelStart 12. Gebeurt dat niet, dan kun je hem handmatig zelf toevoegen;
  2. Je maakt extra gebruikers aan voor elke medewerker die toegang had tot de administratie in de voorgaande versie en ook weer toegang moet krijgen in SnelStart 12;
  3. Je opent je administratie;
  4. Je administratie wordt geconverteerd naar het nieuwe type database dat SnelStart gebruikt (niet bij netwerkadministraties);
  5. Je maakt je account eigenaar van de administratie;
  6. SnelStart controleert of er extra gebruikers (SnelStartID's) zijn aangemaakt via tabblad Administratie, knop Gebruikers;
  7. Alle extra gebruikers worden toegevoegd aan de administratie;
  8. SnelStart controleert of de naam van de extra gebruikers overeen komt met de naam van bestaande werkplekgebruikers en koppelt deze;
  9. Gekoppelde extra gebruikers krijgen toegang en rechten in de administratie;
  10. Niet gekoppelde extra gebruikers worden geblokkeerd.

Weet je niet zeker of je werkplekgebruikers in je administratie hebt, gebruik dan het stappenplan om dit te controleren.

Stap 1: toevoegen en converteren
Na controle van de administratie blijkt dat je beschikt over een administratie uit SnelStart 11 met werkplekgebruikers. Je werkt dan als volgt om je administratie te openen in SnelStart 12.

1. Open SnelStart 12 en log in met je SnelStartID (beheerder);
  2. Voeg de administratie toe aan overzichtslijst in het venster administratiebeheer als dit nog niet gebeurd is.
Stap 2: maak extra gebruikers aan

Nu je SnelStart 12 hebt opgestart en je administratie is toegevoegd, dan maak je voor elke medewerker die in de oude versie van SnelStart in de administratie kon werken een extra gebruiker aan.

1. Ga naar het tabblad Administratie en klik op de knop Gebruikers;
  2. Klik op de knop 'Nieuw' om een nieuwe gebruiker toe te voegen;
  3. Vul een uniek e-mailadres in waarmee de gebruiker zijn SnelStartID aanmaakt;
  4. Vul de voor- en achternaam van de gebruiker in;
  5. Geef aan of de extra gebruiker beheerdersrechten krijgt of standaardrechten;
  6. Sla de nieuwe extra gebruiker op;
  7. Herhaal deze stappen voor elke medewerker die toegang moet krijgen tot SnelStart 12.
Stap 3: administratie openen, converteren en account eigendom maken van administratie

Nu de gebruikers zijn aangemaakt, open je de administratie. Deze wordt door SnelStart geconverteerd. Na het converteren krijg je de vraag om je account eigenaar te maken van deze administratie.

1. Selecteer de administratie in de lijst en klik op de knop 'Openen';
  2. Laat de administratie converteren* en bijwerken naar het nieuwe bestandsformaat van SnelStart 12;
  3. Selecteer de optie 'Ja, stel mijn account in als eigenaar van deze administratie';
  4. Vul het originele beheerderswachtwoord uit de administratie in;
  5. Klik op de knop 'Voltooien';

*) Krijg je een foutmelding dat je niet gemachtigd bent, dan ben je niet ingelogd als beheerdergebruiker.

Stap 4: gebruikers en rechten controleren
Nu de administratie eigendom is van het account zijn alle extra gebruikers (SnelStartID's), die zijn aangemaakt, toegevoegd aan de administratie. SnelStartID's zijn direct gekoppeld aan werkplekgebruikers met dezelfde naam en hebben toegang en rechten in de administratie.

1. Ga in de geopende administratie naar het tabblad Administratie en klik op de knop Rechten;
  2. Je ziet dat in de overzichtslijst links alle gebruikers staan, originele werkplekgebruikers en extra gebruikers die niet gekoppeld zijn;
  3. Selecteer een gebruiker en controleer de instellingen.
Werkplekgebruiker die is gekoppeld aan een SnelStartID

In de onderstaande afbeelding is een bestaande werkplekgebruiker geselecteerd. Dat deze is gekoppeld aan een extra gebruiker met een SnelStartID herken je aan de volgende punten:

SF000001949_afbeelding_001
  • Er staat geen vinkje bij 'Toegang geblokkeerd';
  • Er staat een e-mailadres bij 'Gebruiker';
Werkplekgebruiker die niet is gekoppeld aan een SnelStartID

In de onderstaande afbeelding is een bestaande werkplekgebruiker geselecteerd. Dat deze niet is gekoppeld aan een extra gebruiker met een SnelStartID herken je aan de volgende punten:

SF000001949_afbeelding_002
  • Er staat geen vinkje bij 'Toegang geblokkeerd';
  • Er staat geen e-mailadres bij 'Gebruiker';

Deze werkplekgebruiker kan nog gekoppeld worden aan een extra gebruiker met SnelStartID. Lees meer...

Extra gebruiker met SnelStartID die niet is gekoppeld aan een werkplekgebruiker
In de onderstaande afbeelding is een extra gebruiker met SnelStartID geselecteerd. Dat deze niet is gekoppeld aan een werkplekgebruiker herken je aan de volgende punten:

SF000001949_afbeelding_003
  • Er staat een vinkje bij 'Toegang geblokkeerd';
  • Er staat een e-mailadres bij 'Gebruiker';

Extra gebruikers met een SnelStartID die niet gekoppeld worden, krijgen niet automatisch toegang tot de administratie. Dit moet handmatig gebeuren. Dit SnelStartID kan nog gekoppeld worden aan een werkplekgebruiker. Lees meer...