Een inkoopfactuur boeken die contant en met pin is betaald in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je een inkoopfactuur boeken in het dagboek inkoop. In dit artikel geven we informatie over het boeken van een inkoopfactuur die contant en met pin is betaald.

Het kan voorkomen dat je een inkoopfactuur van een leverancier op verschillende manieren betaalt. Bijvoorbeeld een deel contant en een deel met een pinbetaling. Hoe verwerk je zo'n gedeelde betaling? Als eerst moet de inkoopfactuur worden geboekt in het dagboek inkoop. Daarna kan de boeking voor de betaling worden gemaakt.

1. De contante betaling boeken

In dit voorbeeld laten we zien hoe je een deel contant en een deel met Pin betaalt. De verwerking werkt echter met alle soorten betalingen hetzelfde, zolang je het maar in het overeenkomstige dagboek doet.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden. Ga naar het Dagboek kas en klik op de knop Nieuw boeking. Vul in het veld Boekingsdatum de datum van de betaling in. Het veld Boekstuk is optioneel. Vul het veld Omschrijving in. Bijv: Inkoopkosten (contant betaald).
Vul in het veld Uitgegeven het contant betaalde bedrag in.In dit voorbeeld €75.
Ga naar het eerste veld van de eerste boekingsregel. Dit is het veld onder Order/Factuur F4. Klik op de knop F4 op je toetsenbord. Zoek in het veld Leverancier de juiste leverancier. Selecteer de inkoopfactuur in de lijst en klik op de knop Plaats de factuur. Zet in de kolom Debet het uitgegeven bedrag: €75. Klik op Opslaan.
Het deel van de factuur dat contant betaald is, is nu verwerkt.
Het openstaande factuurbedrag is in dit geval verminderd met € 75,00. Het restantbedrag is per pin betaald en dat wordt verwerkt na het inlezen van het bankafschrift.

2. De pin betaling boeken

Het tweede deel verwerk je na het inlezen van het bankafschrift. Hierin staat de mutatie waarin het restant het bedrag per pin is betaald.
Ga naar het dagboek Bank en zoek de afschriftregel van de pinbetaling. Klik op de regel om de boeking te openen. Ga naar het eerste veld van de eerste boekingsregel en druk op functietoets F4 op het toetsenbord. Zoek in het veld Leverancier de juiste leverancier. Selecteer de factuur in de lijst en klik op de knop Plaats de factuur. Controleer of het verschil, rechts onderin het scherm, € 0,00 bedraagt. Klik de knop Opslaan. De factuur is nu volledig voldaan.