Netwerkadministratie (SQL) niet zichtbaar in SnelStart

Omschrijving

Bij het openen van een SQL administratie via administratiebeheer is het mogelijk dat de SQL Server en dus ook de SQL administratie niet zichtbaar wordt. Als de netwerkverbinding in orde is, dan wordt dit mogelijk veroorzaakt door onjuiste instellingen van de SQL Server. U kunt het volgende controleren:

Uitleg

Protocollen die nodig zijn voor SnelStart beschikbaar stellen

Om in SnelStart 12 en SnelStart 11 (en eerdere versies) goed met SQL te kunnen werken, is het belangrijk dat de instellingen van de protocollen in de SQL Server juist staan. Dit controleert en wijzigt u in de SQL Server Configuration Manager.
Named Pipes en TCP/IP zijn de twee protocollen die de verbinding tussen SnelStart en de SQL Server mogelijk maken. Het is belangrijk dat deze instellingen op de hoofdcomputer (de computer waar de SQL Server op staat) gecontroleerd worden.

1. Ga op de computer naar het Startmenu;
  2. Typ in het zoekventster (bij Windows 8 in het Startvenster) SQL Server Configuration of SQL Server 2014 Configuration Manager;
  3. Druk op de Enter-toets;
  4. In de linkerrij staat SQL Server Network Configuration;
  5. Klik op het pijltje hiervoor;
  6. Klik op Protocols for SnelStart (of de naam van uw SQL-Server Instance);
  7. Klik met de rechtermuisknop op Named Pipes;
  8. Kies voor Enable;
  9. Klik met de rechtermuisknop op TCP/IP;
  10. Kies voor Enable.
SF000001884_afbeelding_001

Computer browser aanzetten

SQL Server maakt gebruik van Services om de gegevens van de hoofdcomputer door te geven aan de client-computer. Deze Services moeten aan staan om gegevens op te kunnen vragen. De Computer Browser is ook een Service.

Wanneer de Computer Browser niet aan staat, kan de SQL-Administratie vanuit SnelStart (of eerdere versies) niet benaderd worden. Dit controleert u op de op de client computer. De Computer Browser aanzetten doet u als volgt:

1. Ga naar menu Start (of klink op de Windows Start knop);
  2. Typ in het zoekvenster services.msc;
  3. Druk op Enter;
  4. Zoek in de lijst met services naar Computer Browser;;
SF000001884_afbeelding_002

5. Klik met de rechtermuisknop en kies voor Eigenschappen;

6. Kies bij Opstarttype voor Automatisch;

7. Klik op de knop op Starten;

8. Kies dan voor Toepassen en OK.

Stappenplan: SQL Server Browser aanzetten

Een andere service die bij het werken in SnelStart 12 (of eerdere versies) aan moet staan is de SQL Server Browser. Deze SQL Server Browser zorgt ervoor dat er gegevens van de hoofdcomputer doorgegeven kunnen worden naar de Client computer. Of deze service aanstaat, controleert u op de Hoofdcomputer:

1. Ga naar menu Start (of klink op de Windows Start knop);
  2. Typ in het zoekvenster: services.msc;
  3. Klik op Enter;
  4. Zoek in de lijst met services naar SQL Server Browser;
SF000001884_afbeelding_003

5. Klik met de rechtermuisknop en kies voor Eigenschappen;

6. Kies bij Opstarttype voor Automatisch;

7. Klik op de knop op Starten;

8. Kies dan voor Toepassen en OK.